Otkazana “24 minuta”: Kesić se razbolio zbog prehlade a ne vakcine

1847

U Srbiji je masovna vakcinacija protiv koronavirusa počela sredinom januara. Od tada pa do danas je u toj zemlji vakcinisano preko 1,3 miliona stanovnika. U kampanju vakcinacije uključile su se i brojne javne ličnosti, šireći svijest o potrebi vakcinacije, a mnogi od njih javno su podijelili informaciju da su primili vakcinu protiv kovida.

Jedan takav primjer je i novinar i urednik emisije „24 minuta“ Zoran Kesić koji je ranije obavijestio javnost da je primio vakcinu i da se osjeća odlično, uz najavu da će se uskoro i revakcinisati.

Prije par dana Kesić je na svom Fejsbuk nalogu najavio da će njegova emisija ‘’24 minuta’’ koja se emituje subotom veče biti otkazana, a u objavi je obrazložio i zašto, opisujući svoje zdravstveno stanje.

Međutim, otkazivanje emisije zbog prehlade, na Fejsbuku je ubrzo pripisano tome što se popularni autor i voditelj nedavno vakcinisao. U objavi se tvrdi:

Ova objava privukla je ogromnu pažnju na Fejsbuku o čemu svjedoči preko 1000 reakcija, 236 dijeljenja i čak 896 komentara, među kojima je i komentar upravo Zorana Kesića.

Kesić je autoru objave odgovorio, tvrdeći da je sve što je napisano zapravo laž i da se nije razbolio nakon revakcinacije, koja je bila odavno. Njegov odgovor brzo su prenijeli i mediji među kojima je i Nova.rs

Njegov demant o natpisima da se razbolio nakon vakcinacije prenijeli su i BizLife.rs i Naslovi.net.

Sve ove činjenice bez sumnje opovrgavaju spornu tvrdnju iz Fejsbuk objave u kojoj piše da je Kesićevo loše zdravstveno stanje uzrokovano vakcinom, zbog čega ista dobija ocjenu lažna vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

Viralne objave: Lažna vijest

In this article