„Ovo se ne smije zaboraviti“: Reciklirana lažna izjava Lončara

990
srbija-korona

Neke laži, koliko god puta dokazali da su laži, nalaze svoj put do društvenih mreža. 

To su, najčešće, izmišljene izjave pojedinaca, političara, sportista… Po istom receptu, na fotografiju se postavi navodni citat i dijeljenje može da krene. 

Jedna od takvih objava je i lažni citat ministra zdravlja Srbije Zlatibora Lončara. Ovoga puta plasirao je svima već poznati Saša Borojević uz poruku „da se ovo ne smije zaboraviti“.

„Skandalozna izjava Zlatibora Lončara: Oboleli od korone odlični kao donori organa jer su svakako moždano mrtvi!“, glasi navodna izjava ministra u Srbiji.

Naši partneri iz FakeNews Tragača još 2020. su dokazali da je u pitanju loš fotošop i da je lažna Lončareva izjava samo „nalijepljena“ na naslovnicu dnevnog lista Blic.

O ovoj temi pisali smo i kada je prvi put objavljen lažni citat srbijanskog ministra. 

U duhu poruke Saše Borojevića, nismo zaboravili da je ova izjava i tada bila lažirana, kao što je slučaj i danas. 

Zbog toga, ovu objavu opet ocjenjujemo kao lažnu vijest. 

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

In this article