Stari, loši fotošop: Lažna Lončareva izjava opet kruži mrežama

1818

Na društvenim mrežama nerijetko vidite sadržaj koji je u tom trenutku viralan, a zapravo je riječ o starim sadržajima koji su najčešće netačni i nemaju dokazano utemeljenje. Česte su i situacije gdje se pojedincima “prišiju” izjave koje nikada nisu dali. Sadržaj koji se servira čitaocima se mora posmatrati pažljivo, a nekada je lažan sadržaj prilično jednostavno prepoznati.

Takav je slučaj  sa fotografijom koja se dijeli Fejsbukom, a na kojoj je prikazan ministar zdravlja Srbije, Zlatibor Lončar na kojoj piše:

Ova fotografija pojavila se na društvenim mrežama još u martu, kada je FakeNews Tragač objavio da se radi o lošoj fotomontaži.

Zbog toga što je ova fotografija u potpunosti izmišljena i nijedna informacija nije tačna, ovoj objavi dajemo ocjenu lažna vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

Viralne objave: Lažna vijest