Stari, loši fotošop: Lažna Lončareva izjava opet kruži mrežama

2082

Na društvenim mrežama nerijetko vidite sadržaj koji je u tom trenutku viralan, a zapravo je riječ o starim sadržajima koji su najčešće netačni i nemaju dokazano utemeljenje. Česte su i situacije gdje se pojedincima “prišiju” izjave koje nikada nisu dali. Sadržaj koji se servira čitaocima se mora posmatrati pažljivo, a nekada je lažan sadržaj prilično jednostavno prepoznati.

Takav je slučaj  sa fotografijom koja se dijeli Fejsbukom, a na kojoj je prikazan ministar zdravlja Srbije, Zlatibor Lončar na kojoj piše:

Skandalozna izjava Zlatibora Lončara: Oboleli od korone odlični kao donori organa jer su svakako moždano mrtvi!

Ova fotografija pojavila se na društvenim mrežama još u martu, kada je FakeNews Tragač objavio da se radi o lošoj fotomontaži.

Na Fejsbuku se pojavila loše fotošopirana naslovnica Blica, sa skandaloznom izjavom ministra zdravlja Zlatibora Lončara „Oboleli od korone odlični kao donori organa jer su svakako moždano mrtvi”. Iako je očigledno da je reč o manipulaciji, odnosno šablonu nalepljenom na naslovnu stranu Blica od 7. decembra 2019, veliki broj korisnika Fejsbuka podelio je tu ilustraciju kao da je autentična.

Zbog toga što je ova fotografija u potpunosti izmišljena i nijedna informacija nije tačna, ovoj objavi dajemo ocjenu lažna vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

Viralne objave: Lažna vijest