Pametna brojila ubijaju samo u Stilovim teorijama zavjere

679

Da li ste znali da ste svakodnevno izloženi opasnosti i to u prostoru gdje se osjećate najbezbjednije –  vašem domu?

Upravo to tvrde pojedini Fejsbuk “teoretičari”, navodeći u objavama da električni uređaji u domaćinstvu, nakon ugradnje smart električnih brojila, postaju oružje. (1, 2, 3).

“Da li znate da je svaki električni uređaj u Vašem stanu ili kući po ugradnji SMART električnog brojila postalo oružje? Zapravo samo (Wi-Fi) električno brojilo je oružje kojim se svaki električni uređaj kojeg imate u Vašem domaćinstvu naoružava odnosno pretvara u oružje. SMART ne znači samo da je neki uređaj “pametan” već to “S.M.A.R.T” zapravo predstavlja skraćenicu u vojnoj industriji koja znači “Secret Militarised Armaments Residential Technology”, u prevodu Tajno militarizovano naoružavanje stambene tehnologije!

Kao izvor za svoju tvrdnju, pozivaju se na stručnjaka za vojno naoružanje, Marka Stila, koji tvrdi da električna brojila, osim što škode čovjekovom zdravlju, mogu biti smrtonosna.

“Ono ne samo da Vas zrači i čini bolesnim već prema potrebi može i da Vas ubije! Kako to do sada niste znali? Zato što niste imali od koga da čujete! Mark Steele stručnjak za vojno naoružanje, koji ima nekoliko patenata u oblasti vojne industrije sada Vam je to rekao da biste znali i da ne biste ugradili to novo SMART električno brojilo”

Šta su SMART električna brojila?

Smart, odnosno pametna brojila su uređaji koji digitalno mjere nivoe napona, faktor snage, te potrošnju električne energije i bežično šalju stanje dobavljačima energije. Uređaji se razlikuju od prethodnih, analognih brojila po tome što ih nije potrebno ručno provjeravati.

Pametna brojila moraju emitovati EMF zračenje kako bi bili funkcionalni.

EMF zračenje, skraćeno za zračenje elektromagnetne frekvencije, niz je niskofrekventnih emisija koje emituju svi električni uređaji, veliki i mali.  

Signali koje odašilju pametna brojila blisko odgovaraju tehnologijama mobilnog telefona, satelita, radija, dalekovoda, Vi-Fi ili Interneta (TCP/IP). Ovo su sve vrste radiofrekventnog (RF) zračenja, koje se koriste u bežičnim pametnim uređajima.

Da li su pametna električna brojila opasnost koja vreba iz našeg doma?

Prezasićenost brojnim stručnim terminima iz oblasti fizike, za prosječnog pojedinca se svode na jednostavno pitanje – da li su pametna brojila nešto što bi trebalo da nas brine?

I da li se pametno brojilo podvrgava većoj ili manjoj emisiji EMF-a u odnosu na neke druge pametne uređaje, poput mobilnog telefona?

Za razliku od mobilnih uređaja koji odašilju signale prilično često, električna brojila emituju RF signale samo u jedan odsto vremena, a neki uređaji čak i manje od toga .

Jedina situacija kada pametna brohjila emituju RF signale tokom dužeg vremenskog perioda je tokom režima održavanja, tokom kog brojilo ažurira informacije i može da emituje RF signale do sat vremena. Čak i tada, nije mjerljivo sa mobilnim telefonom koji neprestano odašilje signale u ruci korisnika, veći broj sati u toku danu.

Vrijeme i rastojanje su dva najvažnija faktora u izlaganju EMF zračenju. Što se tiče udaljenosti, pametna brojila se obično nalazi na spoljašnjoj strani domaćinstva ili u ulazu zgrada.

Pametna brojila emituju RF frekvencije na sličnim nivoima snage mobilnih telefona, ali samo 1% vremena. S obzirom na to, pametni telefon je mnogo veći izvor izloženosti radiofrekventnim talasima od električnog brojila.

Zdravstvene vlasti i organizacije širom svijeta, uključujući Australijsku agenciju za zaštitu od zračenja i nuklearnu bezbjednost (ARPANSA) i Svjetsku zdravstvenu organizaciju (SZO), ispitale su naučne dokaze o mogućim zdravstvenim efektima pametnih brojila. Trenutna istraživanja pokazuju da nema utvrđenih zdravstvenih efekata niske izloženosti RF frekvencijima koje emituju pametna brojila.

Mark Stil, koji je inicirao lavinu objava u kojima se tvrdi da električni uređaji u domaćinstvu postaju smrtonosno oružje kada se ugrade pametna, električna brojila, je teoretičar zavjera, prepoznatljiv po širenju neistina o 5G mreži.

Dakle, ukoliko uzmemo u obzir učestalost i opseg frekvencija koje odašilju, pametni telefoni predstavljaju veću opasnost nego pametna, električna brojila. Svakako, frekvencije koje emituju ova brojila, kao i pametni telefoni su zanemarljive i ne mogu ozbiljno ugroziti čovjekovo zdravlje, zbog čega Fejsbuk objave ocjenjujemo kao teoriju zavjere.

Ocjenu “Teorija zavjere” dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza.

In this article