“Ready and action”: Da li je Greta Tunberg odglumila privođenje?

457
rus-ubistvo

Ekološki aktivisti su tokom januara protestovali protiv otvaranja rudnika u njemačkom selu Liceratu, a svjetski mediji prenose da se njihovoj borbi pridružila i Greta Tunberg.

Dio aktivista koji su zahtijevali sprječavanje rušenja napuštenog sela Licerat zbog proširenja rudnika uglja, među kojima je bila i Tunberg, privela je njemačka policija.

Korisnici društvenih mreža pokrenuli su diskusiju – da li je akcija privođenja švedske aktivistkinje iscenirana tvrdeći da je riječ o marketinškom triku i lažnom privođenju.

Dokaz da je Greta Tunberg odglumila privođenje je navodno video u kom se aktivistkinja smije dok je policajci vode.

Tvrdnju o lažnom hapšenju objavio je i portal Logično, navodeći u tekstu da je privođenje orkestrirano iza kamere, da Greta “nije uhapšena nego odmah puštena čim su se kamere ugasile”.

“Greta se na snimci smije i šali sa policajcima koji čekaju na mjestu dok im snimatelji daju znak da krenu. Manipulacija najgore vrste”.

U izjavi za Rojters, policija je potvrdila da je švedska aktivistkinja zaista privedena, a zatim i puštena na slobodu, nakon potvrđivanja identiteta.

“Aktivistkinja za klimatske promjene, Greta Tunberg, privedena je u utorak zajedno sa drugim aktivistima tokom protesta protiv rušenja sela kako bi se otvorio prostor za proširenje rudnika uglja, ali je puštena nakon provjere identiteta, saopštila je policija.

Tunberg su odvela tri policajca i držala za jednu ruku na mjestu udaljenom od ivice mine, a zatim je odvedena nazad ka policijskom kombiju”.

Brojni svjetski mediji su posljednjih dana izvjestili o protestu ekoloških aktivista, a fotografije dokazuju da su policajci, između ostalih, odveli i Gretu Tunberg. Ona se takođe oglasila putem svog Tviter naloga i saopštila da je policija pustila.

“Juče sam bila dio grupe koja je mirno protestovala zbog širenje rudnika uglja u Njemačkoj. Policija nas je uhvatila, nakon čega smo privedeni, ali smo pušteni kasnije te večeri”.

Vlada Njemačke je smatrala da je potrebno da se rudnik proširi zbog energetske sigurnosti države koja mora da nadoknadi prekid isporuka plina iz Rusije. Sa druge strane, ekolozi tvrde da bi rušenje sela buldožerom radi proširenja rudnika rezultiralo ogromnim količinama emisije plinova koji stvaraju efekat staklene bašte.

Upravo je to razlog zbog kog se aktivisti okupljaju duže od dvije godine u njemačkom selu.

Zbog činjenice da je video koji prikazuje privođenje Grete Tunberg predstavljen u pogrešnom kontekstu, Fejsbuk objavu ocjenjujemo kao dezinformaciju.

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

In this article