Pametni gradovi i požari na Havajima nemaju nikakve veze 

516

I dok se žrtve velikih požara na Havajima još uvijek broje teoretičari zavjere već nalaze krivca za ovu prirodnu nepogodu u – Svjetskom ekonomskom forumu (WEF).  

Krivica za više od stotinu žrtava i 850 nestalih pokušava se prikačiti ovoj organizaciji zbog teksta objavljenom na njenom sajtu, naslovljenom: „Kako Havaji planiraju da budu prva američka država koja će koristiti potpuno čistu energiju“.  

Pojedini korisnici društvenih mreža objavili su naslovo ovog teksta uz tvrdnje da je upravo ovakva strategija Havaja na neki način kriva za požare. 

„Problem… Reakcija… Rješenje. Havaji su prvi koncentracioni logor WEF “Smart City” kojim upravlja veštačka inteligencija. Odjednom se desio požar u “klimatskim promenama.” I sada moraju da se rekonstruišu zbog “katastrofa klimatskih promena” koje pokušavaju da izlože kao “prirodne.”“, navodi se u objavi.  

Objavu prati i skrinšot pomenutog naslova sa sajta WEF-a, o planu Havaja da koriste čistu energiju. Tekst je objavljen 2018. godine. 

Kada se pročita tekst jasno je da Havaji sada nisu ni blizu ostvarenja zacrtanog cilja o čistoj energiji. 

„Kako bi smanjili efekat staklene bašte vlada Havaja je pokrenula inicijativu o čistoj energiji 2008. godine, njom se postavljaju novi zeleni standardi i cilj je da se koriste 100 odsto obnovljivi izvori električne eneregije u cijeloj državi do 2045. godinu“, kaže se u tekstu na sajtu WEF-a.  

Dakle, niti su Havaji ostvarili cilj projektovan za 2045. niti se igdje u tekstu pominje da „smart city“ ili pametni grad, a naročito ne da Havajima upravlja vještačka inteligencija.  

Slične tvrdnje o navodnom pretvaranju Lahaine, grada koji su požari najteže pogodili, u pametni grad pojavljivale su se i ranije i pripisvale se guverneru Havaja Džošu Grinu, ali je AP u svojoj analizi objasnio da Grin nikada nije najavio da će Lahaina postati pametni grad.  

Razlog za pokretanje ovih teorija zavjere je konferencija koja je održana na Mauiju, dijelu Havaja koji je najviše stradao, a na kojoj se navodno govorilo o pretvaranju cijelog ostrva u pametni grad sa ulogom vještačke inteligencije u upravljanju. Ipak, nije tačno da se na konferenciji govorilo o Maujiu kao papmetnom gradu već se na godišnjoj Havajskoj konferenciji o sistemskim naukama govorilo o novim problemima u informacionim tehnologijama, što je pojasnio i AP.  

Takođe, još uvijek je nepoznato šta je tačno prouzrokovalo požare na Havajima i istraga je još uvijek u toku.  

„Nema istine u užasnim tvrdnjama da su požari namjerno izazvani kako bi se uništila Lahaina“ rekao je Džoš Grin u reakciji na tvrdnje o povezanosti koncepta pamentog grada sa požarima.  

Ono što je poznato je da su jaki vjetrovi i suvo i toplo vrijeme pospješili katastrofalne požare.  

Koncept pametnih gradova nije dio nikakve zavjere protiv čovječanstva već je jednostavno u pitanju koncept korištenja tehnologije za olkašavanje života građanima. Na primjer – skupljaće se podaci kako bi žiitelji kroz različite aplikacije pristupali gradskim servisima poput plaćanja poreza, prijavljivanju kriminala i slično.  

Zbog svega navedenog tvrdnja sa Fejsbuka da je koncept pametnih gradova povezan sa požarima dobija ocjenu teorija zavjere.  

Ocjenu “Teorija zavjere” dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza.  

In this article