finski-tenkovi-nato

U vrijeme globalnih tenzija, rata koji se odvija u Evropi, svaki potez koji podrazumijeva pomjeranje vojske “upali lampice” korisnicima društvenih mreža. Ali, nažalost, i onima koji žele da manipulišu i šire dezinformacije.  

Finska na granicu Rusije prebacila celu mehanizovanu brigadu leopard 2A6 tenkovi te BVP, opis je videa u kojem vidimo transport tenkova 

On je podijeljen na više Fejsbuk naloga, a sa istim tvrdnjama dijelio se i na drugim jezicima

Tenzije u Evropi rastu nakon što su Finska i Švedska zvanično zatražile ulazak u NATO, a Moskva se otvoreno usprotivila.  

Finski tenkovi idu na drugu stranu zemlje

Ipak, ovi tenkovi nisu stigli do granice sa Rusijom, Razlog je prost, kretali su se u suprotnom smjeru. To su potvrdile i vlasti u Finskoj, tačnije, vojska ove zemlje na svom zvaničnom Tviter nalogu. 

“Internetom kruži snimak za koji se tvrdi da prikazuje tenkove koji se prebacuju na granice Finske. Ovo nije istina. Tenkovi su bili transportovani na mehanizovanu vojnu vježbu Arrow 22. Vježba se održava u mjestima Niinisalo i Säkylä. Više informacija na našoj web stranici”, objavila je finska vojska.  

AP i Rojters ali i finska državna televizija, opovrgli su trdnju da se radi o jačanju finske granice zbog straha od ruskog odgovora na neminovni ulazak Finske u NATO. U pitanju je tradicionalna vježba koja je javnosti poznata godinama unazad i čiji su detalji precizno određeni. 

Dakle, finski tenkovi i naoružanje nisu išli ka granici sa Rusijom, otud i zaključak da je ova vijest lažna. 

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu. 

In this article