rusi-šahtovi-njujork

Period Hladnog rata sigurno je napravio duboke podjele između SAD i Rusije. To se prenijelo i na filmove A i B američke produkcije, u kojima su Rusi i dan-danas glavni negativci.  

Od početka agresije Rusije na Ukrajinu, Rusi vjerovatno nisu popularni u Americi ovih dana. Ali, sigurno da to nije u tolikoj mjeri da njihovo spominjanje izaziva paniku na američkim ulicama, kako je ovih dana predstavljeno u viralnoj fejsbuk objavi. 

Na fejsbuku se pojavio snimak, koji prati tekst:

Njujork pre pet dana kada su tri lika iz zajebancije povikala: idu Rusi, bežite… idu Rusi…

Koja je poenta ovog posta, možemo samo da nagađamo. Ali, da se ne bi bavili time, bavili smo se istraživanjem ovog videa.  

Prije svega, video nije od prije pet dana, već od ranije. 

Ljudi koji se vide da panično trče na snimku ne bježe od Rusa, već zato što se 10. aprila dogodila eksplozija šahtova u blizini Tajms skvera, u Njujorku. 

Kako navode američki mediji, oko 19 sati došlo je do eksplozije i požara u tri šahta u 43. ulici i sedmoj aveniji. Kasnije je saopšteno i da je u okolini registrovan povećan nivo ugljen-monoksida. 

Kompanija Con Edison, koja vodi računa o energetskom sektoru Njujorka, saopštila je da je do nesreće došlo usljed kratkog spoja. Na svu sreću, povrijeđenih nije bilo. 

Eksplozije šahtova u Njujorku nijesu rijetkost

Na sajtu Con Edisona se može pronaći objašnjenje – zašto dolazi do njih dolazi. 

Kako se navodi: so koja se posipa kada je snijeg – ulazi u šaht zajedno sa vodom, a slana voda provodi struju. Kada uđe u šaht može obložiti kablove koji su tamo postavljeni, zatim se može dogoditi da so probije kroz izolacioni sloj kabla i doći u kontakt sa žicom. Potom dolazi do emitovanja gasova i dima, a ako žice proizvedu iskru, onda dolazi do eksplozije, u kojima često stradaju i poklopci šahtova. 

Raskrinkavanjem ovog snimka, odnosno navoda koji stoje iza njega, bavio se i AFP

S obzirom na sve navedene činjenice, dolazimo do zaključka da Rusi, ipak, nisu razlog “bježanije” u centru Njujorka. Zbog toga ova informacija dobija ocjenu – dezinformacija. 

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija. 

In this article