Pravila i manipulacije: Njemačka i Austrija nisu ocijenile da obične maske ne štite od virusa

1322

Svaki novi propis vezan za mjere protiv COVID-19, kao po pravilu, kreira i nove dezinformacije.

Ovo potvrđuje i način plasiranja vijesti da su Njemačka i Austrija propisale da je nošenje FFP2 maske obavezno u marketima, javnom prevozu.

U objavi na Fejsbuku se navodi:

„U Austriji i Nemackoj su od ponedeljka obavezno nosenje samo ovih maski jer kazu one obicne ne stite od virusa ….(a do sad su stititle ali ove su i mnogo skuplje zaludjivanje se nastavlja)“

Tačno je da su Njemačka i Austrija propisale nošenje FFP2 maski, koje se u Americi označavaju kao N95, a u Kini KN95.

Ipak, to nije učinjeno jer su one skuplje niti se igdje navodi da „obične“ maske ne štite.

FFP2 maske su efikasnije, i to nije novost. Ove maske filtriraju i do 95 odsto čestica u vazduhu i onih koje dolaze pri izdisaju.

Činjenica je da su zbog toga i skuplje, ali će u Austriji ljudi stariji od 65 godina od vlade dobiti besplatno pakovanje maski.

Ministar zdravlja u Austriji, Rudolf Anšober kazao je da je svaka zaštita preko nosa i usta dobra, ali da je FFP2 maska značajno bolja.

Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti pojasnio je da su FFP2, odnosno N95 maske bolje od hirurških jer bolje prijanjaju za lice, da, kada se pravilno nose, postoji minimalan prostor da se udahnu štetne čestice, dok hirurške maske štite, ali ne jednakoj mjeri.

U Njemačkoj, za sada, ovakve maske su obavezne jedino u Bavariji, dok se očekuje da se slična odluka razmotri i za ostale djelove zemlje.

Dakle, činjenica je da neke maske štite bolje od drugih, ali je činjenica i da svaka maska ima određene zaštitna svojstva.

Ova objava dobija ocjenu manipulisanje činjenicama.

Ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.

Viralne objave: Manipulisanje činjenicama