Premijer Novog Zelanda nije lažirao vakcinaciju

509

Bivši ministar Novog Zelanda za Covid-19 Kris Hipkins nedavno je zvanično imenovan za premijera te države, a kako to obično biva, odmah se našao na udaru pojedinaca na društvenim mrežama koji šire lažne vijesti.

Naime, na jednom Fejsbuk nalogu koji obiluje lažnim vijestima i teorijama zavjere na temu pandemije koronavirusa objavljen je video snimak  na kome je prikazana vakcinacija Hipkinsa uz post sljedeće sadržine:

“Jedan se otego,drugi se protego…” ….kaže naš narod ….

P.S.Novi premijer(ka) Novog Zelanda,Chris Hipkins….Glum(ac)ica,lutkica …promoter(ka)….koja se pret(vara) da prima (bockicu)”.

Riječ je o vjerodostojnom video snimku, dostupnom na youtube kanalu “The New Zealand Heralda” koji je objavljen 30.marta 2021.godine na dan kad se Hipkins i vakcinisao.

U video objavi se jasno vidi da je premijer Novog Zelanda zaista  primio vakcinu, a to potvrđuju i objavljene fotografije (ovdje, ovdje…)

Jedna od fotografija na kojoj se vidi da se Hipkins zaista vakcinisao, dostupna na linku

Da su tvrdnje iz Fejsbuk objave da se “Hipkins  pretvara da je primio vakcinu” lažne potvrđuje  i obraćanje Hipkinsa i pomoćnice ministra zdravlja Aješe Veral nakon njihove vakcinacije, koje je prenio portal RNZ. Preme pisanju ovog medija, dvoje vladinih zvaničnika je primilo vakcinu u nastojanju da javno pojačaju sigurnost i efikasnost  kako bi pomogli u borbi protiv neodlučnosti sa vakcinom.

RNZ je prenio da je Hipkins rekao da je Vlada zatražila od drugih lidera političkih partija da se vakcinišu kako bi se poboljšalo povjerenje javnosti u vakcinu.

„Ovo radimo kao znak povjerenja u program vakcinacije”, prenosi portal njegovu izjavu.

Hipkins je rekao i da je primio vakcinu kako bi pokušao da se suprotstavi dezinformacijama koje su se širile o njoj. Dodao je da zna da velike tehnološke kompanije kao što su Gugl i Fejsbuk prijavljuju dezinformacije, ali da te kompanije takođe vode računa I o slobodi govora. On je kazao da zato ljudi treba da se oslanjaju na zvanične informacije koje objavljuje Ministarstvo zdravlja.

Pošto je iz video objave koja prikazuje vakcinaciju aktuelenog premijera Novog Zelanda, dostupnih forografija ali i izvještavanja medija jasno da Hipkins nije lažirao vakcinaciju ovu fejsbuk objavu ocjenjujemo kao “lažnu vijest”.

Ovu ocjenu dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

In this article