Preporuke o epidemiološkim mjerama u ratu su satira

1757
satira-dezinformacije

Da i satira – šaljivi online sadržaj može biti opasan ukoliko naiđe na publiku koja ga konzumira bez filtera, dokaz je video koji se ovih dana širi Fejsbukom, a koji je izvorno objavljen na stranici Uzavreli Patriota

U videu je prikazan hrvatski ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović koji, govoreći na jednom događaju koji su ispratili brojni mediji, navodno dijeli savjete o tome kako ratovati, a pritom se pridržavati epidemioloških mjera. Video je samo na toj stranici pogledan više od 228.000 puta. U videu on “preporučuje” ukrajinskim vojnicima da nose maske da bi izbjegli zarazu koronavirusom, drže odstojanje u rovovima, saopštava da će vojnici biti vakcinisani na ratištima, ali i da se uvodi samoobavezna mjera testiranja ponedjeljkom.

Iako se iz opisa te stranice može zaključiti da se radi o onoj koja plasira satira, zabavni sadržaj (‘’kad si tužan, bezvoljan, razdražljiv i bez moneta, dopusti da te lirikom, prozom i videom utješi Uzavreli Poeta’’), dobar dio korisnika Fejsbuka je u komentarima na nekoj od stranica koje su prenijele video, reagovao kao da se radi o autentičnom snimku. Jedna od takvih, Kraljevic Marko III je uz video objavila:

“EPIDEMILOŠKE MERE na RATIŠTU…..‼️ …LUDNICA……odgledajte obavezno….. budite TV drugima!”

Prostim pregledom videa jasno je da se radi o montiranom snimku koji sadrži i ubačene kadrove, a jasno je i da je glas naratora snimljen preko videa i da se radi o sinhronizaciji.

Video koji je iskorišćen kao osnova za obradu je zapravo nastao 1. marta u Jastrebarskom u Hrvatskoj, povodom obilježavanja Dana civilne zaštite. Tom prilikom hrvatski ministar unutrašnjih poslova, Davor Božinović, govorio je o ratu u Ukrajini i ukrajinskim izbjeglicama. Kao što se vidi na video snimku koji je objavio Jutarnji.hr, i koji je vjerovatno iskorišćen za montažu, Božinović nije izgovorio ništa od navedenog u ovim video snimcima.

Objavi sa stranice “Uzavreli Patriota” dajemo ocjenu – satira.

Tu ocjenu dobija medijski sadržaj koji koristi izmišljene vijesti s ciljem satiričnog prikaza stvarnosti. Ovo je primjer medijskog izvještaja koji nije problematičan, ako medij jasno naznači da se radi o satiričnom sadržaju. Cilj uključivanja ove ocjene u metodologiju jeste ukazivanje na ovu vrstu sadržaja u situacijama kada on može napraviti privid da se radi o istinitom medijskom izvještaju i postati potencijalno štetan u slučaju daljeg prenošenja bez provjere i jasne naznake da se radi o satiri. U našoj metodologiji, ovu ocjenu dobija samo sadržaj za koji medij koji je autor istog jasno naglasi da je riječ o satiri.

Objave koje su prenijele stranice kao tačnu informaciju, poput “Kraljevic Marko III”, ocjenjujemo kao dezinformaciju.

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

In this article