Prijetnje smrću i pozivi na linč: Kako je Gruhonjić postao “ustaša” 

2524
dinko-gruhonjic

Dinko Gruhonjić, novinar i profesor Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, ovih dana proživljava pozive na linč, a na ulazu zgrade u kojoj živi (ponovo) su ispisani grafiti prijeteće sadržine. Za medije kaže i da je neko procurio njegov broj telefona, pa ne može da se odbrani od poziva i poruka.  

Gruhonjić se našao u žiži javnosti zbog gostovanja na festivalu Rebedu u Dubrovniku, ali koje se odigralo prošle godine. Međutim, tek u martu ove neko je na internetu plasirao montirani video sa njegovim izjavama koje su izvučene iz konteksta, u kojima navodno veliča komandanta koncentracionog logora Jasenovac, Dinka Šakića.  

Srpski mediji obrušili su se na njega. Novosti u dva teksta u 5 dana pišu:  

VELIČAO USTAŠKOG KOLJAČA IZ JASENOVCA: Studenti traže sankcionisanje Dinka Gruhonjića zbog govora mržnje 

DIČIO SE IMENOM ZLOČINCA, VREĐAO I SRBE I NAŠU CRKVU: Studenti protiv Gruhonjića – Nije dostojan katedre zbog govora mržnje 

Zatim su uslijedili korisnici društvenih mreža: (1, 2, 3, 4

Uhapsite to go**o je*em mu rod i porod  

Autošivinista i fašista Dinko Šakić Gruhonjić, koji veliča ustaški pokret, mora se protjerati i ukloniti sa Filozofskog fakulteta u Novom Sadu kako ne bi trovao studente 

Persona Dinko Gruhonjic izjavila je da se ponosi svojim imenom koje je nosio Dinko Sakic upravnik logora Jasenovac…. 

Na hajku nije mogao ostati imun ni Saša Borojević, koji je sa dva svoja profila direktno pozvao na obračun sa Gruhonjićem:  

Dinko Gruhonjic 
profesor sa Filozofskog fakulteta u Novom Sadu. Mislim da je red da se Dinku zahvalimo kada ga sretnemo! 

A, zatim su krenuli i crnogorski mediji. IN4S i Borba pišu:  

Studenti konačno ustali protiv fašiste koji se nije skidao sa Gradske TV: Dinko se diči imenjakom komandantom Jasenovca 

“Podsetimo, na jednoj od tribina Dinko Gruhonjić, vanredni profesor sa Filozofskog fakultetu iz Novog Sada izjavio je da je ponosan što nosi ime po Dinku Šakiću, ustaškom zločincu i zapovedniku logora Jasenovac i Stara Gradiška, u kojem je stradalo na stotine hiljada Srba”, piše u tekstu IN4S-a. 

Šta je Gruhonjić zapravo rekao? 

Gruhonjić je, dakle, prošle godine učestvovao na festivalu Rebedu u Dubrovniku. Tom prilikom je, u ironičnom smislu, rekao: (23:41) 

“Ja sam auto-autošovinista. Meni se penju po tom rodoslovnom stablu pa ne mogu nikako da skontaju od kojih sam, pa su mi čak izmislili i ime – Sabahudin, iako ja imam jedno lepo ime – Dinko, kao Dinko Šakić… Ali eto, nisu se setili, nije im mašta dobacila dotle, nego su mi morali Sabahudina, to jest – Zorana…” 

Suštinu Gruhonjićevog izlaganja sažele su kolege iz Raskrikavanja, koje su se takođe bavile hajkom na njega:  

“Ni u jednom trenutku Gruhonjić ne pominje da je „ponosan” što ima isto ime kao Šakić, već govori o imenu koje su mu maliciozno dali njegovi neistomišljenici – Sabahudin, a koje aludira na njegovo eventualno muslimansko poreklo – iako su, po njegovim rečima, mogli da se zadrže i na njegovom pravom imenu, Dinko, pošto se ono može zlobno povezati sa ozloglašenim hrvatskim komandantom.” 

Gruhonjić za Raskrikavanje još kaže da ovo nije prvi put da ga „nacionalisti izvlače iz šešira” i spinuju njegove riječi, te da on već decenijama trpi pritiske i napade na svoj rad. 

 „Zašto su to uradili sada, to je pitanje za njih. Čini mi se da targetiraju retke ljude koji imaju hrabrosti da govore o militantnom nacionalizmu u Srbiji”, izjavio je Gruhonjić za Raskrikavanje. 

Sve dileme o tome da li veliča ili ne veliča imenjaka Šakića otklonio je sam Gruhonjić u gostovanju za jednu srpsku televiziju, a povodom uznemirujućih grafita na ulazu njegove zgrade: 

“Ono što mogu sasvim sigurno da kažem da je jedan od inspiratora kampanje već pomenuti poslanik takozvanih “Naprednjaka”, Milenko Jovanov, koji me u kontinuitetu dva dana prozivao sa skupštinske govornice poredeći me sa ustaškim koljačem Dinkom Šakićem i time dao zeleno svetlo za sve ono što je usledilo, a što je kulminiralo dolaskom praktično na naša kućna vrata…” 

Osim Gruhonjića, pozive na linč proživljava i njegova koleginica iz Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV), Ana Lalić. Ona je gostovala na istom festivalu kao i Gruhonjić, samo ove godine, nakon čega je takođe dobila prijetnje smrću, ali i silovanjem i protjerivanjem. 

Zbog svega, NDNV će sa kolegama novinarima i ostalima organizovati skup podrške i akciju krečenja grafita ispred Gruhonjićevog ulaza. Poruka koju žele poslati glasi: “Fašisti nas neće ućutkati”. 

Sporne objave, u kojima se tvrdi da je Gruhonjić veličao komandanta koncentracionog logora Jasenovac Dinka Šakića, dobijaju ocjenu – manipulisanje činjenicama.  

Ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica. 

In this article