Priroda Bavarske predstavljena kao Šar planina

1817

Prirodne ljepote zemalja širom planete, nešto su čime se njihovo stanovništvo naročito ponosi. U zavisnosti od geografskog položaja, razlikujemo mjesta i države koje se po ljepoti svojih prirodnih bisera naročito izdvajaju među ostalima. Bilo da je riječ o rijekama, jezerima, planinama ili morima, sigurno je da će svako u zavisnosti od ukusa naći dio svog raja na zemlji.

Ipak, koliko god ljepote prirode bile savršene, i one znaju biti predmet zloupotrebe, na način što bivaju nepravedno prisvojene kao vlasništvo zemlje koja zapravo sa njima nema dodirnih tačaka.

Dokaz za to je i tvrdnja na Fejsbuku, u kojoj autor fotografiju predivnog pejzaža automatski smješta u Srbiju, navodeći da se radi o Šar planini.

“Nisu Alpi, nije Švajcarska, nije Aljaska, nije Švarcvald. Ovo je Srbija, ovo je Šar planina“, opis je objavljene fotografije.

Ova objava privukla je veliki broj reakcija, a uz skoro 100 komentara, podijeljena je i 164 puta.

Ipak, pretraga slike na kojoj se nalazi fascinantan prirodni ambijent, vodi nas malo dalje od Srbije i Šar planine. Riječ je zapravo o Njemačkoj i rijeci Loisach.

„Loisach je rijeka koja protiče kroz Tirol, Austriju i Bavarsku(Njemačka). Duga je 114 km. Protiče pored Germiš-Partenkirhena i uliva se u Kochel“, navodi se u članku objavljenom na blogu koji prezentuje prirodne ljepote širom svijeta.

O ovoj rijeci i njenim turističkim potencijalima moguće je informisati se i na jednom njemačkom sajtu koji nudi usluge bukiranja smještaja širom zemlje. Uz ovu brošuru priložena je i fotografija na kojoj u pozadini primjećujemo planinski masiv koji je primjetan i na prvobitnoj fotografiji.

Slika magičnih predjela ove rijeke našla se na mnogim sajtovima uz napomenu o kom mjestu je riječ, a mogu je vidjeti i korisnici čuvenog sajta za slike – pinterest.

Upoznavajući se bolje sa ambijentom rijeke Loisach u Bavarskoj, postaje jasno da nije riječ o Alpima i Švajcarskoj, ali defnitivno ni o Šar planini u Srbiji, kao što je napisano u fejsbuk objavi, koju zbog svih činjenica označavamo kao lažnu vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.