Proizvoljno i pristrasno izvještavanje o preciznosti testova

2407

Pandemija koronavirusa izvor je ogromnog broja medijskih manipulacija, od broja preminulih, navodnih lijekova za Covid19, do broja zaraženih i preciznosti testova koji se sprovode u cilju suzbijanja i sprečavanja širenja virusa.

Mediji u regionu nastavili su da bez provjere objavljuju i dijele vijesti i navodnim manipulacijama brojem zaraženih i efikasnosti PCR testova.

Ovog puta, takav tekst objavio je portal Logično.com.

Članak su prenijeli i Kurir, Mondo, IN4S i portal Volim Podogricu.

U tekstu se navodi:

Članak prate dva priloga lokalnih američkih TV stanica iz Ajdaha i Atlante.

Iako je članak objavljen u septembru, mediji su podijelili priloge ovih stanica koji su nastali još u maju, odnosno julu.

Prilog televizije KTVB čak direktno demantuje tvrdnje iznijete u tekstu jer se u njemu kaže da su znatno češći lažno negativni nego lažno pozitivni testovi na Covid19.

U tekstu se tačno prenosi način na koji funkcionišu PCR testovi, odnosno da se koristi takozvano „pojačavanje“ genetskog materijala virusa kako bi se registrovao.

Ipak, iznijeta je proizvoljna tvrdnja da je broj zaraženih „daleko preuveličan“, pri tom, u tekstu nije iznijet nijedan izvor niti ime nijednog naučnika koji je iznio ovakvu tvrdnju.

Tačno je da naučnici kažu PCR testovi nisu stoprocentno pouzdani, i to nije novost.

Ipak, broj lažno pozitivnih testova je teško procijeniti.

Profesor medicine na Harvardu, Robert Šmerling objasnio je da PCR testovi imaju svoja ograničenja, ali da su najpouzdaniji od postojećih načina testiranja s obzirom na činjenicu da je u pitanju virus koji je nedavno identifikovan.

On takođe ukazuje da i način na koji se uzima uzorak (najčešće bris iz nosa ili grla) može uticati na preciznost testa.

Takođe, Sedrik Karbonil iz francuske Nezavisne naučne institucije za javno zdravlje je ranije za AFP pojasnila da je mogućnost da test bude pozitivan iako testirana osoba nije zaražena svega jedan odsto.

S obzirom na činjenicu da su regionalni portali iznijeli proizvoljne tvrdnje o manjem broju zaraženih, bez citiranja pouzdanih izvora, te činjenicu da se i u prilozima na koje se pozivaju jasno poručuje da su lažno pozitivni testovi rjeđi od lažno negativnih, ovaj sadržaj dobija ocjenu pristrasno izvještavanje.

Ocjenu “Pristrasno izvještavanje” dobija medijski izvještaj za koji se može jasno utvrditi da favorizuje činjenice, stavove i zaključke koji odgovaraju određenom narativu, često ne poštujući pravilo kontaktiranja druge strane kada se radi o tvrdnjama koje su štetne po nečiji ugled, ili koje određene aktera prikazuju u negativnom svjetlu. Jedan od oblika pristrasnog izvještavanja je i selektivno prikazivanje činjenica, gdje se ističu činjenice koje idu u prilog određenoj tezi, dok se činjenice koje je ne potvrđuju tendenciozno izostavljaju.

Logično: Pristrasno izvještavanje | Kurir: Pristrasno izvještavanje,Demantovano | Mondo: Pristrasno izvještavanje,Demantovano | IN4s: Pristrasno izvještavanje,Demantovano | Volim Podgoricu: Pristrasno izvještavanje,Demantovano