Proteste u Rumuniji iz 2017. „preselili“ u sadašnjost

2023

Protesti protiv mjera za suzbijanje koronavirusa aktivni su u pojedinim evropskim državama i veoma su pogodni za manipulaciju na društvenim mrežama.

Sa takvim manipulacijama smo se sretali u slučaju protesta zbog odluke da se katalonski reper Pablo Hasel pošalje u zatvor, a javnost su pokušali da dezinformišu i tvrdnjama da se policija u Beču pridružila ljudima koji su protestovali protiv mjera.

Ovoga puta manipulisalo se protestima u Rumuniji.

„Ovo niko ne prikazuje! Narod Rumunije u borbi protiv zla protiv prevare i vakcine pre tri dana izašla cela Rumunija“, navodi se u objavi koja se više od 800 puta podijelila na Fejsbuku.

I da, fotografija jeste sa masovnih protesta u Rumuniji. Jedini problem je što je to fotografija protesta koji su se održali još 2017. godine.

Tada je u Rumuniji na ulice izašlo, prema procjenama, oko pola miliona ljudi, i to zbog vladine odluke za koju su građani smatrali da štiti političare od od gonjenja u slučaju korupcije.

Ista fotografija objavljena je i ovdje a datum objave je jasan – 5. februar 2017. godine.

Ova fotografija objavljena je na Tviteru, u februaru 2017. i to više puta.

Ovu objavu, kojom su se korisnici društvenih mreža pokušali dovesti u zabludu da se u Rumuniji odvijaju masovni protesti protov „prevare i vakcine“ ocijenili smo kao lažnu vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

Viralne objave: Lažna vijest

In this article