vladimir-putin

Vladimir Putin kod kuće i među pristalicama van granica Rusije uživa imidž mačo-mena. Do sada smo imali priliku da ga vidimo kako praktikuje džudo tehnike, igra hokej i polunag tumara ruskim vrletima. Svi ti njegovi podvizi nikada ne prođu neopaženo.

Tako je i ovog puta, kada mu se pripisuje “jaka” izjava, koja, ipak, njemu ne pripada. Jedan korisnik Fejsbuka u objavi kaže:

Izjava stoljeća “Praštanje teroristima je na bogu, a na meni je da ih njemu pošaljem” – Vladimir Putin

Pitanje je da li je ovaj korisnik aludirao na situaciju u Ukrajini, gdje trenutno bjesni rat i misli da se Putin obraćao Ukrajincima. Ili, pak, na situaciju iz 2015, kada se ova informacija pojavila prvi put.

Tada je u javnost isplivao isti citat kada je Putin, navodno, “zagrmio” i zakleo se da će uništiti terorističku organizaciju Islamsku državu. Putin jeste govorio o osveti protiv Islamske države, a povod je bilo obaranje aviona na Sinaju, kao i teroristički napad u Parizu.

Pometnju tada je unijela novinarka Russia Today, Remi Maluf, koja je na Tviteru objavila nešto, što sam Vladimir Putin, zapravo nikada nije rekao.

S obzirom na to da postojeći linkovi koji vode do originalnog tvita Maluf nijesu u funkciji, moguće je da ga je brzo izbrisala. Potom je objavila još jedan i izvinila se pratiocima:

“Ovo su opasnosti društvenih mreža. Uzela sam Putinov citat sa Fejsbuk posta i ispostavlja se da je lažan. Izvinjavam se.” – rekla je 2015. Maluf.

Kako tada, tako ni danas, nije bilo teško doći do izvora ovog citata. Tim prije što se on pripisuje oskarovcu i jednom od najpopularnijih glumaca današnjice – Denzelu Vašingtonu.

U filmu “U žaru osvete” (Man on fire) iz 2004. Vašington izgovara rečenicu:

„Oproštaj je između njih i Boga. Moj posao je da im organizujem susret“.

Ali, čak i neki američki mediji te 2015. nijesu imali strpljenja da provjere informaciju i prenijeli su vijest.

Nije prvi put da se isti citat pripisuje nekom ko sa njim nema veze.

Isto se dogodilo 2001, nakon 11. septembra, kada su identične riječi pripisane bivšem američkom generalu Normanu Švarckofu. Ta priča živi i 20 godina kasnije.

Zbog riječi koje Vladimir Putin, očigledno, nije rekao, kao i zbog ponovnog aktuelizovanja starog narativa, ova objava dobija ocjene – lažna vijest i recikLAŽA.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

Ocjenu “recikLAŽA” dobija medijski sadržaj koji iznova koristi već objavljene informacije bez jasne naznake vremenskog perioda na koji se sadržaj odnosi. Tekst se reciklira u određenom trenutku kako bi se manipulisalo zaključcima konzumenta medijskog sadržaja.

In this article