autoimuna-bolest

Broj dezinformacija oko majmunskih boginja iz dana u dan raste. Tvrdilo se da su pojavu te bolesti predvidjeli Simpsonovi, da su povezane sa biolaboratorijama, pa čak i da je riječ o “gej bolesti”. Sada su se pojedini dosjetili da je povežu sa ranije omiljenom temom među dezinformatorima – COVID 19 vakcinama.  

Na Fejsbuku jedan korisnik je podijelio:

Autoimuna bolest stvaranja mjehurića je navedena kao nuspojava u Pfizerovom dokumentu. Mnogi ljudi nagađaju da bi majmunske boginje mogle biti način prikrivanja nuspojava. Mnogo je vjerovatno, s’ obzirom da po medijima imamo samo stare fotografije tih majmunskih. Jos nisam vidjela novu, sadasnju. Vi?

To prati i snimak ekrana, kako se navodi, Fajzer dokumenta i jednog Fejsbuk statusa, na kojem su fotografije, kako se tvrdi, žene koja ima reakciju na COVID19 vakcinu, u vidu plihova.

Šta su majmunske boginje, a šta autoimuna bolest plikova?

Autoimuna bolest plikova je rijedak autoimuni poremećaj koji se može razviti u bilo kom uzrastu, uključujući i djecu, ali najčešće pogađa starije osobe. To oboljenje je uzrokovano oštećenjem imunog sistema, što dovodi do osipa na koži i plikova na nogama, rukama i stomaku.

Majmunske boginje su zarazna bolest, koja dolazi iz iste porodice virusa kao i male boginje i izaziva groznicu, glavobolju, umor, bolove u mišićima, otečene limfne čvorove i lezije na koži ili osip.

To jasno znači da majmunske boginje nisu autoimuna bolest plikova, pa nema mjesta za nagađanja, kako se to navodi u objavi, da bi majmunske boginje mogle biiti način prikrivanja nuspojava Fajzer vakcine.

Dokument kojim se želi potkrijepiti takva tvrdnja, a koji je naveden u objavi, je dio dokumentacije za dobijanje licence za biološko izdavanje Agencije za hranu i lijekove Sjedinjenih Američkih Država. U tom dokumentu su, između ostalog, navedeni i neželjeni efekti, koji nisu potvrđene nuspojave vakcine, već skup prijavljenih.

Da majmunske boginje nisu među neželjenim efektima Fajzer vakcine, istakli su iz te kompanije u odgovoru za Rojters:

„Majmunske boginje nisu jedan od navedenih poznatih neželjenih efekata Fajzerove vakcine protiv COVID-19. Ona ne sadrži nijedan živi virus i potpuno je sintetička. Štaviše, ne oslobađa nijedan virus koji se prenosi sa čovjeka na čovjeka. Kod majmunskih boginja, prenošenje sa čovjeka na čovjeka se dešava bliskim kontaktom sa infektivnim materijalom od lezija kože zaražene osobe, preko respiratornih kapljica u produženom kontaktu licem u lice i preko nosioca zaraze.”

Za Rojters je isto to potvrdio i doktor Ameš Adalja, stručnjak za zarazne bolesti na Univerzitetu Džon Hopkins. On je dodao da majmunske boginje donose mnogo više od osipa – oticanje limfnih čvorova, groznicu, malaksalost, kao i da nisu ni na koji način povezane sa vakcinacijom protiv COVID-19.

Za utvrđivanje tog zaraznog virusa, postoji PCR test, što je istaknuto na sajtu Svjetske zdravstvene organizacije. Na istom sajtu je moguće pronaći i video prezentaciju gdje su istaknute i fotografije majmunskih boginja, dok je na sajtu Agencije za zdravstvenu bezbjednost Ujedinjenog Kraljevstva moguće pratiti razvoj situacije u toj zemlji, gdje su takođe istaknute fotografije majmunskih boginja.

Tom temom su se bavile i kolege  iz Istinomera.

Ovoj objavi dajemo ocjenu dezinformacija.

Tu ocjenu dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

In this article