autoimuna-bolest

Broj dezinformacija oko majmunskih boginja iz dana u dan raste. Tvrdilo se da su pojavu te bolesti predvidjeli Simpsonovi, da su povezane sa biolaboratorijama, pa čak i da je riječ o “gej bolesti”. Sada su se pojedini dosjetili da je povežu sa ranije omiljenom temom među dezinformatorima – COVID 19 vakcinama.  

Na Fejsbuku jedan korisnik je podijelio:

To prati i snimak ekrana, kako se navodi, Fajzer dokumenta i jednog Fejsbuk statusa, na kojem su fotografije, kako se tvrdi, žene koja ima reakciju na COVID19 vakcinu, u vidu plihova.

Šta su majmunske boginje, a šta autoimuna bolest plikova?

Autoimuna bolest plikova je rijedak autoimuni poremećaj koji se može razviti u bilo kom uzrastu, uključujući i djecu, ali najčešće pogađa starije osobe. To oboljenje je uzrokovano oštećenjem imunog sistema, što dovodi do osipa na koži i plikova na nogama, rukama i stomaku.

Majmunske boginje su zarazna bolest, koja dolazi iz iste porodice virusa kao i male boginje i izaziva groznicu, glavobolju, umor, bolove u mišićima, otečene limfne čvorove i lezije na koži ili osip.

To jasno znači da majmunske boginje nisu autoimuna bolest plikova, pa nema mjesta za nagađanja, kako se to navodi u objavi, da bi majmunske boginje mogle biiti način prikrivanja nuspojava Fajzer vakcine.

Dokument kojim se želi potkrijepiti takva tvrdnja, a koji je naveden u objavi, je dio dokumentacije za dobijanje licence za biološko izdavanje Agencije za hranu i lijekove Sjedinjenih Američkih Država. U tom dokumentu su, između ostalog, navedeni i neželjeni efekti, koji nisu potvrđene nuspojave vakcine, već skup prijavljenih.

Da majmunske boginje nisu među neželjenim efektima Fajzer vakcine, istakli su iz te kompanije u odgovoru za Rojters:

Za Rojters je isto to potvrdio i doktor Ameš Adalja, stručnjak za zarazne bolesti na Univerzitetu Džon Hopkins. On je dodao da majmunske boginje donose mnogo više od osipa – oticanje limfnih čvorova, groznicu, malaksalost, kao i da nisu ni na koji način povezane sa vakcinacijom protiv COVID-19.

Za utvrđivanje tog zaraznog virusa, postoji PCR test, što je istaknuto na sajtu Svjetske zdravstvene organizacije. Na istom sajtu je moguće pronaći i video prezentaciju gdje su istaknute i fotografije majmunskih boginja, dok je na sajtu Agencije za zdravstvenu bezbjednost Ujedinjenog Kraljevstva moguće pratiti razvoj situacije u toj zemlji, gdje su takođe istaknute fotografije majmunskih boginja.

Tom temom su se bavile i kolege  iz Istinomera.

Ovoj objavi dajemo ocjenu dezinformacija.

Tu ocjenu dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

In this article