Lažna informacija o promjenama važećih zvaničnih mjera koje se odnose na ulazak u Crnu Goru.

Glas javnosti je 29. avgusta objavio tekst pod naslovom:

Udarno: Crnogorski režim dozvolio ulaz iz Srbije bez PCR testa!

U tekstu se navodi:

Kako ekskluzivno saznajemo, crnogorski režim uoči sutrašnjih izbora dozvoljava ulazak iz Srbije, preko graničnog prelaza “Dračenovac” u opštini Rožaje, bez negativnog PCR testa!

Ovu vijest su prenijele i Novosti.rs, Mondo.rsOpcija.net, Alo, Volim Podgoricu i Espreso

Vijest su proširili korisnici društvenih mreža.

Vlada Crne Gore je na Twitteru saopštila da nema nikakvih promjena epidemioloških mjera koje su na snazi.

Srbija je, prema važećim mjerama i preporukama, jedna od država koja se prema kasifikaciji NKT-a nalazi na tzv. „žutoj listi“.

Iz ovih zemalja se u Crnu Goru može ući uz negativan rezultat PCR test na novi koronavirus (SARS-CoV-2) star ne više od 72 sata ili pozitivan rezultat antitijela na novi koronavirus (SARS-CoV-2) klase IgG dobijen ELISA serološkim testom star ne više od 72 sata.

Izuzetno, ulazak u Crnu Goru je dozvoljen je i uz negativan rezultat ELISA IgM testa ili negativan ECLIA test, a koji su izdati od registrovane laboratorije i nijesu stariji od 72 sata, ako lice u periodu od 15 dana prije ulaska u Crnu Goru nije boravilo u nekoj od država izvan „zelene“ ili žute liste.

Ovu netačnu informaciju je identifikovao i Digitalni forenzički centar.

Pošto nije bilo promjene režima ulaska putnika u Crnu Goru, ove objave ocjenjujemo kao lažnu vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

Portal Alo  objavio je ispravku u svom origanalnom tekstu, jasno koristeći etički standard profesionalnog postupanja novinara i demantovao prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena “Demantovano” se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.

Portal Espreso objavio je ispravku u svom origanalnom tekstu, jasno koristeći etički standard profesionalnog postupanja novinara i demantovao prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena “Demantovano” se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.

Edit: 03.02.2021.

Glas javnosti: Lažna vijest | Novosti: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti | Mondo.rs: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti | Opcija: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti | Alo: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti,Demantovano | Volim Podgoricu: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti,Demantovano | Espreso: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti,Demantovano

Edit: 11.4.2023.

Portal Mondo.rs objavio je ispravku u svom originalnom tekstu, jasno koristeći etički standard profesionalnog postupanja novinara i demantovao prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena “Demantovano” se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.