Spekulacije o pojavljivanju koronavirusa prate pandemiju od prvog dana. Mediji svakodnevno u javnost plasiraju tvrdnje različitih doktora, navodnih stručnjaka i njihove teorije o porijeklu virusa, krivcima ljekovima…

Takav je slučaj i sa tekstom koji je objavio portal Magazin Novosti: 

U tekstu se u prvoj rečenici tvrdi:

Takođe se navodi da kada se ukuca njeno ime na “Guglu” uglavnom će vam izaći demantiji njenih tvrdnji, a da se sama izjava teže nalazi.

Kontroverznom doktorkom i njenim učešćem u filmu „Pandemija“, koji su svi svjetski servisi uklonili zbog netačnih tvrdnji o koronavirusu, već su se bavili brojni svjetski fakt-čekeri i mediji. Ovim filmom bavili smo se i ranije.

U tekstu se navodi i ona tvrdi isto što i Lik Montanjije, nobelovac koji je otkrio virus side: da je virusom SARS-CoV-2 manipulisano.

Raskrinkavanje se takođe bavilo i ovim tvrdnjama.

Teorije zavjere o nastanku koronavirusa prate ovu pandemiju od samog početka, ali u naučnoj zajednici, među naučnicima koji su ispitivali virus, dominira stav da je virus nastao prirodno i prešao na ljude sa životinjske vrste, najvjerovatnije slijepog miša.

Naučnici su izdvojili genom virusa još u januaru 2020 i potvrdili njegovo prirodno porijeko, što su i objavili časopisu Lancet.

Naučni portal ‘’The Conversation’’ piše:

Science daily piše da u slučaju porijekla virusa korona, postoje dva moguća scenarija:

Ugledni američki magazin Nauka (Science) pojasnio da je Majkovic, virolog po struci, diskreditovana još prije desetak godina kada je njen naučni rad o XMRV povučen, da bi kasnije i ona priznala da virus za koji je tvrdila da je ljudski patogen, zapravo nije ljudski. Ona je tada otpuštena sa mjesta u istraživačkom institutu gdje je radila, uhapšena zbog krađe i protiv nje je podnijeta tužba. Naučnici i novinari koji su se bavili njenim radom  i dokazali da je netačan nagrađeni su za svoj rad 2011 godine. 

Ona nije objavila nijedan naučni rad još od 2012. godine.

Svjetska zdravstvena organizacija čiji je tim u saradnji sa kineskim naučnicima istraživao pojavu virusa u Vuhanu objavila je da je koronavirus najvjerovatnije potekao sa slijepog miša, prenio je britanski Standard.

Takiđe, tvrdnja iznijeta u tekstu da se na Guglu nalaze samo demantiji njenih izjave a ne same izjave nije tačne. Iako se u prvim rezultatima „guglanja“ njenog imena pojavljuju analize i provjere činjenica koje je je Majkovic iznosila, u istim tim tekstovima se citiraju i njene kontroverzne izjave.

Tekstu sa portala Magazin Novosti dajemo ocjenu  lažna vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

Magazin Novosti: Lažna vijest