Sankcije za odrasle? PornHub nije blokiran u Rusiji

1898
pornhub-lazna-vijest

Dezinformatori ne biraju mjesto ni vrijeme, a djeluje da im je najdraže da koriste krizne momente kako bi dobili malo pažnje. Ovog puta doveli su u vezu invaziju Rusije na Ukrajinu sa sadržajem za odrasle. Na društvenim mrežama se pojavila informacija da je jedan od najpopularnijih pornografskih sajtova, PornHub, blokirao emitovanje sadržaja u Rusiji.

Sve to prati i informacija da se umjesto sadržaja, Rusima na ekranu prikazuje zastava Ukrajine i poruke podrške zemlji koja je pod opsadom. 

Sve je krenulo od tvita, koji prati tekst: 

“Sankcije o kojima niko ne govori. Ruski korisnici koji su pokušali da pristupe PornHub-u su blokirani, uz poruku da je sadržaj stopiran, a šta prati ukrajinska zastava i poruka podrške Ukrajini”.

Da li je ovaj tviteraš svjesno ili nesvjesno napravio onlajn pometnju, teško je zaključiti. Ali, ono do čega je lako doći jesu primjeri regionalnih korisnika Fejsbuka i medija, koji su pohitali da se uključe u konverzaciju. 

Jedan od njih postavlja i ironično pitanje: 

Što kažete na ove sankcije?

Ove tvrdnje ubrzo su se prenijele i na Fejsbuk gdje se tvrdi:

“Međunarodni pritisak na Rusiju se nastavlja, a tu su i sankcije o kojim niko ne govori. PornHub je blokirao korisnike koji njihovom sadržaju pristupaju iz Rusije. Moraće se strpiti dok ne stane ovo u Ukrajini”.

Na ovu informaciju, vrijednu skupljanja lajkova, nisu ostali imuni ni neki profili sa drugih govornih područja.

Iako je PornHub ranije uvodio restrikcije za korisnike u Rusiji, ova vijest, koja se dovodi u vezu sa sankcijama zbog napada na Ukrajinu, daleko je od istine. 

To je potvrdilo minimum 5 fact-checking organizacija širom Evrope, kao što su: Snopes, Butac, Logically, Fullfact i Istinomer.

Njihovi istraživači su koristili VPN alat, kako bi “prevarili” algoritam i sajtu pristupili sa ruskom IP adresom. Ono što su zatekli je uobičajeno stanje, bez zastave Ukrajine i bilo kakvih ograničenja, čime je ova informacija demantovana i to u svega nekoliko klikova.

Ono što zabrinjava, ipak, jeste da je originalni tvit podijeljen preko 20 hiljada puta, što znači da je ova vijest stigla do velikog broja ljudi. Potom su se uključili i korisnici drugih mreža. Na taj način, stvoren je novi fokus konflikta u Ukrajini, u koji su mnogi vjerovatno i povjerovali.

Ovu objavu ocijenili smo kao lažnu vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

In this article