Crna Gora protjerala ruskog diplomatu a ne ambasadora

2263
crna-gora-protjerala-ruskog-diplomatu-dezinformacije

Ruska vojna agresija koja je nedavno izazvala rat u Ukrajini, potez je koji je naišao na osudu od strane velikog broja svjetskih zemalja. Jedna od država koja je osudila ruski napad je i Crna Gora, koja je svoje diplomatske aktivnosti prilagodila Evropskoj uniji.

U skladu sa tim Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore nedavno je objavilo da se naša država pridružuje sankcijama koje su od strane EU uvedene Rusiji.

Takav potez naišao je na osudu dijela crnogorske javnosti, a tek što se prašina slegla, crnogorsko ministarstvo vanjskih poslova donijelo je novu odluku koja se tiče odnosa sa Rusijom.

„VLADA CRNE GORE PROTJERUJE RUSКOG AMBASADORA. Formalna nota o ovoj odluci, u kojoj je naveden rok od 72 sata o napuštanju teritorije naše zemlje, uručena je danas ambasadoru RF (Ruske Federacije). Razlog za donošenje ove odluke je procjena relevantnih bezbjednosnih organa u Crnoj Gori o aktivnostima ruskog diplomate koje su u suprotnosti sa Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima, piše u saopštenju MVP, navodi se u fejsbuk objavi profila Mojkovački fantom.

Fejsbuk post naišao je na veliki broj reakcija, mahom onih u kojim se na negativan način doživljava potez crnogorske diplomatije.

Uprkos oštroj reakciji javnosti, tvrdnja da je Crna Gora protjerala ruskog ambasadora nije tačna.

Naime, iz Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore 4. marta saopšteno je da je diplomata Ambasade Ruske Federacije koji je akreditovan u Crnoj Gori, proglašen za personu non grata.

Ovu vijest prenio je portal Radio televizije Crne Gore.

“Kako navode, formalna nota o toj odluci, u kojoj je naveden rok od 72 sata o napuštanju teritorije naše zemlje, uručena je danas ambasadoru Rusije”, navodi se u članku.

Obrazlažući protjerivanje ruskog diplomate, iz MVP su kazali da je razlog za donošenje odluke procjena relevantnih bezbjednosnih organa o aktivnostima ruskog diplomate koje su u suprotnosti  sa Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima.

Imajući u vidu saopštenje crnogorske diplomatije, jasno se da zaključiti da se odluka o protjerivanju ne odnosi na ambasadora Rusije u Crnoj Gori, već na jednog diplomatu, o čemu je, kako navode iz MVP, obavješten ambasador te zemlje.

Uzimajući u obzir navedene činjenice, jasno zaključujemo da je u pomenutim objavama sa fejsbuka izrečena neistinita tvrdnja – da je Crna Gora protjerala ambasadora Rusije.

Iznijeti dokazi daju nam za pravo da sporne objave ocjenimo kao dezinformacije.

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

In this article