Video satirične stranice predstavljaju kao govor mržnje prema Srbima

3631

Odavno je poznato da se dezinformacije koriste kako bi se podgrijale tenzije između država i nacija.

Kada su u pitanju Srbija i Hrvatska, za podgrijavanje tenzija nije potrebno previše. Za to su, po pravilu, zaduženi tabloidi.

Portal IN4S objavio je tekst naslovljen:

“Užasi „komšijskog“ „animiranog filma“: Hrvatska nacistička replika – Srbi i Jevreji kao pacovi”

“Ovih dana, pojavio se „animirani“ film hrvatske sinhronizacije „odlazak štakora iz Kina“ kao replika dela filma Fritz Hiplera: Der evige Jude (Večiti Jevrejin) koji je opravdavanje koncentracionih logora u Trećem rajhu!”, piše IN4S i dodaje:

“U užasavajućem „crtanom“ opisuje se kraljevstvo Knin i „agresorski štakori“, koji po ovoj nacističkoj analogiji predstavljaju Srbe”.

 Tabloid Informer objavio je tekst sa naslovom:

„USTAŠKOM LUDILU NEMA KRAJA! U animiranom filmu za decu SRBE PRIKAZUJU KAO PACOVE KOJI IZ KNINA BEŽE NA TRAKTORU!“

„U Hrvatskoj ne jenjava bolesna politika i govor mržnje prema Srbima, svakodnevno se ispoljava u svim oblicima od uličnih grafita, preko lektire u školama, sve do crtanih filmova za decu koji govore o domovinskom ratu, predstavljajući Srbe kao pacove koji su maltretirali narod.”

U skandaloznom animiranom filmu “Domovinski rat za najmlađe” govori se o kraljevskom gradu Kninu u kome su pacovi dugo godina živeli kraj ljudi, a onda su odlučili “da svi pacovi moraju živeti u jednoj čistoj pacovskoj državi, pa su počeli maltretirati ljude”, aludirajući da su štakori Srbi koji su počeli da maltretiraju Hrvate. – Bili su prava napast, krali su sve, od hrane, odeće, do traktora. Kad je izgledalo da više nema nade, pojavio se Svirač iz Čavoglava sa čarobnom frulom – kažu u filmu u kome se Knin oslobađa tako što Svirač namami pacove u traktor, koji ih odvozi iz Knina“, navodi se između ostalog u tekstu Informera.

Temu su “obradili” i portali: novicentar.rs, nasaborba, republika, rtrs.tv, srpskaistorija, srbijadanas, srpskacafe, srbin.info, pravda.rs, Alo

I da, u animiranom filmu se čuje upravo to. Ipak treba pojasniti da nije u pitanju hrvatski animirani film, već stari crtać iz čuvene produkcije Sily Symphony, koji smo nekada često mogli vidjeti na televizijama, a napravljen po čuvenoj priči o sviraču koji odvodi miševe iz grada uz pomoć svoje frule.

Druga, i najbitnija stvar u cijeloj priči, je to što je, kako se jasno vidi na videu koji je Informer objavio piše – Pretjerivač.

Pretjerivač je poznata satirična stranica iz Hrvatske koja se često bavi najosjetljivijim temama i kroz brutalan humor ismijava stvarnost, najčešće nacionalizam, desničarske pokrete.

Ova stranica je mnogo puta uklanjana sa Fejsbuka, a neaktivna je i sada. O tome je ranije govorio tadašnji čelnik hrvatskog SDP-a Davor Bernardić ali i drugi političari iz Hrvatske koji su čak optuživali HDZ da organizuje gašenje satiričnih stranica.

Da je u pitanju satirična stranica lako će se uvjeriti svako ko uđe na TikTok kanal Pretjerivača. Na njemu se ismijavaju hrvatska fudbalska reprezentacija, „domoljublje HDZ-a“, Zdravko Mamić, desničar i nacionalista Velimir Bujanec, Hrvati iz Hercegovine…

Zbog činjenice da je Informer video satirične stranice, koji zapravo ismijava hrvatsku stranu i postupke u Kninu, te ustaški pjevač Marko Perković Tompson, predstavio kao „bolesnu politiku i govor mržnje prema Srbima“, ovu objavu ocijenili smo kao dezinformaciju.

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

Takođe, ova objava dobija i ocjenu satira. Ocjenu „Satira“ dobija medijski sadržaj koji koristi izmišljene vijesti s ciljem satiričnog prikaza stvarnosti. Ovo je primjer medijskog izvještaja koji nije problematičan, ako medij jasno naznači da se radi o satiričnom sadržaju. Cilj uključivanja ove ocjene u metodologiju jeste ukazivanje na ovu vrstu sadržaja u situacijama kada on može napraviti privid da se radi o istinitom medijskom izvještaju i postati potencijalno štetan u slučaju daljeg prenošenja bez provjere i jasne naznake da se radi o satiri. U našoj metodologiji, ovu ocjenu dobija samo sadržaj za koji medij koji je autor istog jasno naglasi da je riječ o satiri.

___
Edit: 15.12.2021.

Portali Republika, Sputnik i Alo objavili su ispravku u svom origanalnom tekstu, jasno koristeći etički standard profesionalnog postupanja novinara i demantovao prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena “Demantovano” se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.