Šef delegacije EP kazao da je očekivao više EU, ne crnogorskih zastava

600

Nakon objavljivanja rezultata predsjedničkih izbora u Crnoj Gori, uslijedile su poruke sa značajnih domaćih i međunarodnih adresa, a neke od njih odnosile su se i na ocjenu kvaliteta sprovedenog izbornog procesa.

Izborni proces nadgledala je i OEBS/ODIHR posmatračka misija, a zaključci su predstavljeni na konferenciji za novinare koja je održana 3. aprila.

“Kyrtsos: Očekivao sam da na ulicama vidim više crnogorskih zastava tokom slavlja; Meszerics: Slavlje je bilo mirno, tu su bile starocrnogorske zastave”, naslov je članka objavljenog na portalu Antena M, a koji sadrži glavne poruke sa pomenute konferencije.

“Kyrtsos, odgovarajući na pitanje novinara da li je sinoćno slavlje sa zastavama druge države bilo prikladno, te da li je ovo slučaj i u nekim drugim državama, kaže da je očekivao više crnogorskih zastava”, navedeno je u tekstu portala Antena M.

Vijest sa istim naslovom našla se i na portalu Glas CG, kao i na portalu Gradski.me, gdje je naslov naknadno izmijenjen (što dokazuje postojeća URL adresa dostupnog linka, kao i objava ovog portala na Facebooku koja je i dalje dostupna), bez jasne naznake o tome.

Ovu informaciju su potom podijelili i korisnici Fejsbuka. Pomenuta tvrdnja nije tačna.
Šef delegacije Evropskog parlamenta (EP) Georgios Kirtsos nije rekao da je očekivao da na ulicama vidi više crnogorskih zastava tokom slavlja. To dokazuje i snimak pres konferencije dostupan na zvaničnoj Facebook stranici OEBS-a. Na video snimku pres konferencije se jasno može čuti (16:35) da je Kirtsos kazao da je očekivao više zastava Evropske unije (EU).

“Očekivao sam da vidim više zastava Evropske unije. U štabovima dva kandidata bilo je dovoljno zastava Evropske unije. Mogu vam reći da je ukupna atmosfera tokom izbora bila pozitivna”, saopštio je šef delegacije EP, odgovarajući na pitanje novinarke Gradske TV (15:43).

Da je Kirtsos govorio o EU zastavama objavio je i portal Pobjeda.me.

Dakle, evidentno je da su pojedini crnogorski mediji netačno prenijeli izjavu šefa delegacije EP, zbog čega te medijske objave ocjenjujemo kao dezinformaciju.

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.