Nedavno smo imali priliku da svjedočimo možda i istorijskim događajima po svjetski politički poredak. Predsjednik Kine, Si Đinping, posjetio je Vladimira Putina u Rusiji. Šta su njih dvojica dogovorili, osim jačanja saradnje, to znaju samo oni koji su bili iza zatvorenih vrata. Ono što je publikum ubrzo “saznao” je da je došlo do nevjerovatne situacije.

Društvenim mrežama proširila se fotografija na kojoj se navodno vidi kako Putin kleči i ljubi ruku Siju. Neki korisnici Fejsbuka to su shvatili ovako:

“Zar je moguce da pitin je toliko ponizan da kleci pred kinezom veliki putin se ponizio pred kinezom nesto nije u redu”.

Kako je vjerodostojnost ove fotografije izuzetno upitna, svjetski mediji su se dali u dokazivanje da je ona modifikovana. Među prvima je to uradio DW. U njihovoj analizi se kaže:

“Pažljiviji pregled fotografije otkriva nekoliko detalja: zadnja cipela osobe koja kleči, a za koju se kaže da je Putin, nesrazmerno je velika i široka. List te iste noge deluje izduženo. Polupokrivena glava osobe takođe je veoma velika i nije proporcionalna ostatku tela. Uvo je neobično deformisano i ima nekoliko nedefinisanih izbočina kojih nema na drugim fotografijama na kojima se vidi Putinovo uvo. Sijevo uvo takođe izgleda deformisano kada se uveliča slika. Međutim, najupečatljivija nedoslednost na slici ne tiče se Putina ili Sija, već osobe koja stoji s njihove leve strane. Čovekove ruke kao da se stapaju jedna s drugom.”

Ovo nije jedini primjer u posljednjih nekoliko dana da se sumnja na korišćenje vještačke inteligencije za modifikovanje fotografija.

Raskrinkavanje je nedavno pisalo o sličnom primjeru, a u kojem je glavni protagonista bio bivši predsjednik SAD, Donald Tramp. Na mrežama se pojavila fotografija njegovog navodnog hapšenja koja je, takođe, modifikovana.

Praktično nevjerovatnu informaciju da predsjednik jedne zemlje kleči pred predsjednikom druge ocjenjujemo kao – lažnu vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

In this article