Jačanje ruske rublje nije pokazatelj uspješnosti Putinovog plana

2193
rublje-spin

Nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin najavio da će konvertovati plaćanja za isporuke gasa neprijateljskim zemljama u rublje, a ruska valuta ojačala prema dolaru za 3,33 odsto na 93,67 rubalja, dok je prema euru skočila za 6,77 procenata na 100,02 rublje, portal Nacionalist je pozdravio informaciju o rastu ruske rublje.

Oni su objavili tekst naslovljen „Putinov PLAN je uspeo: Ruska rublja DOMINANTNA nad dolarom“.

Dok Rusija nastavlja sa agresijom u Ukrajini, proruski mediji na ovaj način pokušavaju održati sliku o ruskom predsjedniku kao moćnom lideru koji donosi ispravne odluke i vodi zemlju pravim putem.

Međutim, kad je u pitanju navodna dominacija nad Zapadom koju pravdaju jačanjem ruske valute u odnosu na dolar i euro i stvarna ekonomska situacija, ekonomski stručnjaci ipak tvrde suprotno, navodeći da je pozitivno kretanje rublje uslovljeno vještačkim faktorima i da nije pokazatelj boljeg stanja ruske ekonomije.

„Obzirom na sankcije i kontrasankcije, koje ograničavaju rusku prekograničnu trgovinu i time smanjuju tražnju za stranom valutom, ne možemo reći da kursevi odražavaju ekonomsku realnost u zemlji“, rekao je Jevgenij Nadoršin, glavni ekonomista konsultantske kompanije PF Capital u Moskvi.

Otkako su zapadne zemlje uvele sankcije Rusiji zbog invazije na Ukrajinu, ruska centralna banka je preduzela niz strateških poteza koji su dodatno ograničili međunarodnu trgovinu, ali i spriječili katastrofalan gubitak banaka. Na primjer, ruskim kompanijama je naloženo da 80 odsto deviznih prihoda koje dobijaju po izvoznim ugovorima pretvore u rublje. Glavni finansijski regulator u zemlji takođe je ograničio iznos stranog novca koji Rusi mogu da podignu sa svojih bankovnih računa na 10.000 dolara u narednih pola godine, a sve preko toga plaćalo bi se u rubljama.

Nadoršin objašnjava da Rusija može dugo da živi pod takvim ograničenjima, ali bi cijena toga bila dalja izolacija i dugoročni razvoj.

Da se ne radi o Putinovoj pobjedi niti stvarnoj ekonomskoj dominaciji saglasni su ekonomski stručnjaci koji su se oglašavali javno. Smatraju da bi plaćanje u ruskoj valuti neznatno pomoglo Rusiji u zaobilaženju finansijskih sankcija, podupiranju vrijednosti rublje ili zaštiti ruske ekonomije. Profesor trgovinske politike na Univerzitetu Kornel i bivši zvaničnik Međunarodnog monetarnog fonda Esvar Prasad upozorio je ranije da bi plan ruskog predsjednika mogao dodatno uzdrmati globalna energetska tržišta tako što bi to stvorilo poremećaje u snabdijevanju i povećalo neizvjesnost u pogledu budućih snabdijevanja, a sve bi to moglo dovesti do dodatnih skokova cijena.

Dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju Pol Krugman rekao je da je rublja postala ključna meta za odbranu Rusije, ne zato što je sve to važno, već zato što je vidljivo, i ima smisla kao propagandna strategija.

Analitičari za Rojters kažu da bi, u teoriji, jačanje rublje mogla da pomogne u obuzdavanju inflacije, koja je na putu da bude 24%, što je najviše od 1999. godine. Ali, kako kaže ekonomista Gasprombanke Pavel Birjukov, potrošačke cijene nastavljaju da rastu zbog prekida uvoza i nedostatka stranih komponenti, predviđajući godišnju stopu inflacije od 27% do sredine  godine.

Ovu objavu ocjenjujemo kao spin.

Ocjenu “Spin” dobija medijski izvještaj kojim autor/ka pokušava da skrene pažnju javnosti sa nekog drugog sadržaja ili činjenice o kojima se u tom trenutku izvještava u medijima. Karakteristično za ovakve medijske izvještaje je da nastaju uglavnom kao reakcija na neki drugi medijski izvještaj ili aktuelni događaj sa kog se želi skrenuti pažnja, a koji je nepovoljan po nekog, uglavnom političkog, aktera. Ova je ocjena stoga specifična po tome što može zavisiti od eksternih faktora, kao što su slučajevi kada određeni medij ignoriše aktuelnu vijest nepovoljnu po jednu stranu, te istovremeno objavi sadržaj koji je nepovoljan po drugu stranu. Pored toga, spin se može prepoznati i po tome što se aktuelna vijest usputno spomene u medijskom izvještaju, ali se fokus zatim prebacuje na 1) pozitivno izvještavanje o akteru koji je „pogođen“ nepovoljnom viješću, ili na 2) vijest nepovoljnu po drugu stranu.

In this article