Većina dosadašnjih odluka crnogorskih vlasti, koje se tiču pomoći Ukrajini i njenom narodu, koji su duže od mjesec dana žrtve ruske vojne invazije, izazvale su revolt kod onoga dijela crnogorske javnosti koji ne krije da je naklonjen Rusiji.

Jedna od takvih je i nedavna odluka Vlade da preusmjeri novčana sredstva koja će biti utrošena za prihvat ukrajinskih izbjeglica u Crnoj Gori.

O toj temi bilo je riječi na fejsbuku, a sama informacija interpretirana je na manipulativan način, kako bi se ukazalo na to da je Vlada navodno Ukrajini uplatilia dva miliona eura.

„Dva miliona eura je naša vlada uplatila za pomoć Ukrajini, apelujem na sve naše građane koliko god ste u mogućnosti da uplatimo za pomoć SVETOJ RUSКOJ FEDERACIJI!  – Svak je rođen da po jednom umre, čast i bruka žive dovijeka“, navodi se u objavi profila pod nazivom „Njegoš Urbani“.

Iako je vijest o „uplati dva miliona eura za pomoć Ukrajini“ izazvala oštre reakcije kod proruski orjentisanih građana, ona zapravo nije tačna.

Naime, na sjednici Vlade održanoj 31. marta donijeta je odluka o obrazovanju Koordinacionog tijela za vršenje nadzora nad sprovođenjem Odluke o odobravanju privremene zaštite licima iz Ukrajine.

O ovome su pisali i crnogorski mediji, pa je tako portal RTCG u tekstu pod naslovom „Za zaštitu izbjeglica iz Ukrajine dva miliona eura“, ukazao na odluku Vlade da opredijeli dva miliona eura za sprovođenje Odluke o odobravanju privremene zaštite osobama iz Ukrajine.

„S tim u vezi Vlada je odobrila preusmjeravanje sredstava sa potrošačke jedinice Ministarstvo finansija i socijalnog staranja na potrošačku jedinicu Ministarstvo unutrašnjih poslova u iznosu do 2.000.000 eura za sprovođenje Odluke o odobravanju privremene zaštite licima iz Ukrajine” navodi se u tekstu.

Istu informaciju prenio je i portal Standard.

Uvidom u zvaničan dokument ove odluke koji je objavljen na sajtu Vlade Crne Gore, kao i u tekstove portala RTCG i Standard jasno zaključujemo da iznos od dva miliona eura nije uplaćen Ukrajini, već će biti preusmjeren Koordinacionom tijelu crnogorskog MUP-a, koje će se baviti kontrolom prihvatanja i zbrinjavanja ukrajinskih izbjeglica u Crnoj Gori.

Kada je u pitanje slanje novčane pomoći Ukrajini, poznato je da je Ministarstvo finansija početkom marta odobrilo slanje 50.000 eura pomoći Ukrajini iz budžeta.

Uzimajući u obzir sve navedene činjenice, jasno zaključujemo da je u fejsbuk objavi iznesena neprecizna i manipulativna tvrdnja da je Vlada Crne Gore Ukrajini uplatila dva miliona eura. Zbog toga smo post ocijenili kao manipulisanje činjenicama.

Ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.

In this article