Društvenim mrežama često se šire originalne fotografije uz koje ide tekst koji nikako ne odgovara istoj, odnosno bude u potpunosti izmišljen od strane autora. Često se ovakvi slučajevi najbrže I dijele među korisnicima.

To je slučaj  sa fotografijom koja se dijeli Fejsbukom, na kojoj je prikazan poljubac između jednog mladića i  jednog bika.

Tekst koji ovu fotografiju prati kaže:

Momak sa leve strane gajio je ovog bika od njegovog rođenja. Godinama je brinuo o njemu, a zatim ga prodao matadorskoj areni. Bik je tog dana imao svoju prvu koridu. Matadori su ga u početku plašili da bi “zabavili” publiku, a onda su počeli da ga bodu mačevima. Bežao je po areni, međutim, preplašen i iscrpljen, pun povreda, ugledao je u publici poznato lice, svog vlasnika, čoveka koji ga odgajio. Potrčao je ka njemu prestravljen i pun nade u zaštitu i počeo da ga ljubi. Muškarac je uzvratio poljubac, i otišao korak unazad. To je sve što je čovek učinio. Matadori su prišli i sa leđa ubili ovo divno stvorenje, koje je i dalje gledalo sa nadom u čoveka koji ga je izdao. Fotografija je nazvana “judin poljubac”. Uvek te izda onaj kome najviše veruješ, onaj najbliži.

Članak sa sličnom pričom je uz ovu fotografiju objavio i portal PetFace.

U članku na ovom portalu se navodi:

Umesto pomoći, dobio je poljubac… Poljubac izdaje i smrti jer je nakon ovog poljupca bik nemilosrdno ubijen! Bivši vlasnik ništa nije uradio kako bi ga spasio. Prepustio ga je ovom surovom “sportu”

Ima li većih čudovišta od ljudi? Nijedna životinja ne može biti toliko pokvarena, pohlepna, hladna ili okrutna kao što to čovek može i zna da bude!

Servis za proveru činjenica novinske Agencije Frans-Pres (Agence France-Presse) na španskom je, međutim, otkrio da je priča izmišljena, a slika objavljena van konteksta, kako je napisano u februaru 2020. godine.

AFP piše da je i grčki sajt za proveru činjenica Elinika Hoaks (Ellinika Hoax) analizirao  2019. godine fotografiju poznatu kao “Judin poljubac”.

Zapravo, prikazana osoba je sportista rekortorada: to je nenasilna verzija borbe bikova, u kojoj sudionici preskaču bika dok ih on napada.

AFP je stupio u kontakt i sa fotografom Eduardom Del Kampom (Eduardo Del Campo) iz La Rijohe koji je  potvrdio u telefonskom razgovoru za AFP Factual da je pratio takmičenje na kojem je snimljena ova poznata fotografija i da je napravio slične snimke. On kaže da je ova slika “izvađena iz konteksta.”

Del Kampo je poslao sliku istog poljupca, snimljenu iz malo drugačijeg ugla. “Fotografija je snimljena u areni u Esteli (Estella, u regionu Navare) 9. avgusta 2011. godine na takmičenju za trimere kompanije RuedoArte,” dodao je u mejlu. Poslao je AFP Factualu originalnu digitalnu sliku, u kojoj su metapodaci potvrdili da je snimljena tog datuma.

Italijanski portal za borbu protiv dezinformacija, DavidPuente, takođe je pisao o ovom slučaju.

Čovjek na fotografiji jedan je od mnogih “Recortadores” (“schivatori”), sportista i akrobata koji predstavljaju alternativu klasičnoj popularnoj španskoj borbi bikova. Zapravo, životinja tokom “Corrida de recortes” nije povrijeđena ili ubijena. Jedini koji rizikuju su ljudi u ringu.

AFP Factual stupio je u kontakt i sa mladićem na slici, Oskarom Holgadom iz Valensije (Óscar Holgado), koji je u telefonskom razgovoru potvrdio da je on čovek sa fotografije. “To je slika koja obeležava moju karijeru,” s obzirom na široku distribuciju, rekao je Holgado, iako poljubac definiše kao “samo gest i ništa drugo.”

“Bik je prišao ogradi i podigao lice, bilo da me onjuši ili da vidi šta je tamo,” prisetio se Holgado, “podigao je njuškui poljubio me.” “To nije prvi put da to radim.” rekao je.

Ovoj objavi dajemo ocjenu lažna vijest, zbog potpuno izmišljene priče koja prati poznatu fotografiju.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

Viralne objave: Lažna vijest