Društvenim mrežama često se šire originalne fotografije uz koje ide tekst koji nikako ne odgovara istoj, odnosno bude u potpunosti izmišljen od strane autora. Često se ovakvi slučajevi najbrže I dijele među korisnicima.

To je slučaj  sa fotografijom koja se dijeli Fejsbukom, na kojoj je prikazan poljubac između jednog mladića i  jednog bika.

Tekst koji ovu fotografiju prati kaže:

Članak sa sličnom pričom je uz ovu fotografiju objavio i portal PetFace.

U članku na ovom portalu se navodi:

Servis za proveru činjenica novinske Agencije Frans-Pres (Agence France-Presse) na španskom je, međutim, otkrio da je priča izmišljena, a slika objavljena van konteksta, kako je napisano u februaru 2020. godine.

AFP piše da je i grčki sajt za proveru činjenica Elinika Hoaks (Ellinika Hoax) analizirao  2019. godine fotografiju poznatu kao “Judin poljubac”.

AFP je stupio u kontakt i sa fotografom Eduardom Del Kampom (Eduardo Del Campo) iz La Rijohe koji je  potvrdio u telefonskom razgovoru za AFP Factual da je pratio takmičenje na kojem je snimljena ova poznata fotografija i da je napravio slične snimke. On kaže da je ova slika “izvađena iz konteksta.”

Italijanski portal za borbu protiv dezinformacija, DavidPuente, takođe je pisao o ovom slučaju.

AFP Factual stupio je u kontakt i sa mladićem na slici, Oskarom Holgadom iz Valensije (Óscar Holgado), koji je u telefonskom razgovoru potvrdio da je on čovek sa fotografije. “To je slika koja obeležava moju karijeru,” s obzirom na široku distribuciju, rekao je Holgado, iako poljubac definiše kao “samo gest i ništa drugo.”

Ovoj objavi dajemo ocjenu lažna vijest, zbog potpuno izmišljene priče koja prati poznatu fotografiju.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

Viralne objave: Lažna vijest