Šta je Zelenski tačno rekao o američkim kćerkama i sinovima?

973

Navršeno je 365 dana otkako je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu. Nažalost, kraj rata se ne nazire, a propaganda se ne stišava. Gotovo svakodnevno svjedočimo raznim dezinformacijama i lažnim vijestima koje stižu sa istoka. Nerijetko je njihov glavni protagonista predsjednik Ukrajine, Volodimir Zelenski. Baš kao i ovog puta.

Na obilježavanju godišnjice od početka rata, Zelenski je odgovarao na pitanja novinara. Jedan od odgovora je istrgnut iz konteksta, pa su ruski mediji i neki korisnici društvenih mreža to shvatili ovako: (1, 2, 3, 4)

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski, tokom razgovora sa novinarima, prokomentarisao je učešće Sjedinjenih Država i NATO-a u ukrajinskom sukobu i pozvao Zapad da pošalje svoju decu u ratnu zonu.

Šef kijevskog režima, Volodimir Zelenski, tijekom razgovora s novinarima komentirao je sudjelovanje Sjedinjenih Država i NATO-a u ukrajinskom sukobu i predložio da Zapad pošalje svoju djecu u ratnu zonu

Zelensky upozorava skeptične Amerikance ‘ako ne promijene svoje mišljenje’ mogu očekivati da će poslati svoje sinove i kćeri da umru za Ukrajinu

Dobra ta Koka pitanje jel cista ili preradjena. Zelenski kaže da bi Sjedinjene Države trebale poslati svoje sinove i kćeri da umru za obranu NATO-a

Govor Zelenskog moguće je poslušati na Jutjubu. U dijelu, koji je istrgnut iz konteksta, odgovarao je na pitanje američkih novinara o anketi koja govori da se sve više Amerikanaca protivi slanju pomoći Ukrajini. Na to je predsjednik Ukrajine odgovorio da bi u slučaju ne-dopremanja pomoći Ukrajini Rusija mogla dobiti rat, a što bi hipotetički dovelo do većeg sukoba:

“Ko želi Treći svetski rat? Da li bi neko rizikovao, da li bi neko bio spreman da prihvati taj rizik? SAD nikada neće odustati od država članica NATO-a. Ako se desi da Ukrajina – zbog raznih mišljenja i slabljenja i iscrpljivanja pomoći – izgubi, onda će Rusija ući u baltičke države, članice NATO-a, a onda će SAD morati da pošalju svoje sinove i kćeri, upravo na isti način kao što mi šaljemo naše sinove i kćeri u rat i oni će morati da se bore jer mi govorimo o NATO-u i oni će umirati. Ne daj Bože, jer je to strašna stvar.”

O  ovom slučaju pisali su i svjetski mediji, kao i fekt čekeri, kao što je Snopes.

Iz priloženog je jasno da Zelenski nije pozvao zapad, niti SAD, da pošalju “svoju djecu” u ratnu zonu, da umru za Ukrajinu, ili da umru za odbranu NATO. Zbog toga ove objave dobijaju ocjenu – dezinformacija.

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

In this article