Predsjednik SAD, Džo Bajden, iznenada je posjetio Ukrajinu i sastao se sa Volodimirom Zelenskim. Poručio je da će njegova zemlja podržavati Ukrajinu dok god je potrebno. Potom je produžio u posjetu Poljskoj, a kako to već biva, svaki njegov korak je pod budnim okom javnosti. Bukvalno.

Prilikom ulaska u avion, nakon završene posjete Poljskoj, Bajden se ponovo spotakao, kao što mu se već dešavalo. To je bio razlog za podsmijeh, ali i neku vrstu propagande, jer ruski mediji nijesu propustili o tome da izvijeste. Kao i prethodnih puta, narativ je sadržan u tome da se preispituje njegovo psiho-fizičko stanje.

Osim te informacije, u medijima i na društvenim mrežama pojavio se još jedan snimak, nastao po dolasku Bajdena u Poljsku. Na njemu se vidi kako jedna osoba pada niz stepenice aviona. U jednoj od objava na Fejsbuku aludira se da se ponovo radi o Bajdenu:

BAJDENOV ŠOU…..!!

Došao u posetu Poljskoj…..!!

Sprdaju se malo s0t0njare sa čovečanstvom…!!

Kao da snimaju film Goli pištolj….

….postavili na čelo najjače države lika koji malo malo pa se gubi ili pada niz stepenice…..

Opipavaju nam puls, da vide koliko daleko mogu da idu…..

Fekt čeking zajednica je brzo došla do dokaza i zvaničnih podataka da u pitanju nije predsjednik SAD, već član njegove pratnje. Snopes je kontaktirao Bijelu kuću i dobili su odgovor da na snimku nije Bajden. Full Fact piše da je u pitanju žena iz Bajdenovog tima.

Sve nedoumice otklanjaju se snimkom Bajdenovog dolaska u Poljsku, na kojem se vidi kako silazi iz aviona. Nije se spotakao, nije pao.

Zbog svega navedenog ova objava dobija ocjenu – lažna vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

In this article