Pro-ruski propagandisti požurili su da prenesu informaciju koja nikako nije u skladu sa politikom NATO-a, zapadnih sila ili bilo koga ko je na strani Ukrajine u ratu. Informacija je prenešena pogrešno, iako je je jedan njen dio tačan.  

Regionalni portali pišu:  

NATO SAOPŠTIO UKRAJINI: Ovo je uslov da postanete članica NATO pakta 

U tekstu se navodi:  

Ukrajina može postati članica NATO-a, ako odustane od dela teritorije koje odbija da prizna da su deo Ruske Federacije, izjavio je načelnik štaba generalnog sekretara NATO-a Stijan Jensen, javio je norveški „Verdens Gang“, prenose „RIA Novosti“.  

„Mislim da bi rešenje moglo biti da se Ukrajina odrekne teritorije i zauzvrat dobije članstvo u NATO“, smatra on. 

Jensen zbilja jeste to rekao za norveške medije. Još je dodao:  

“Ne govorim da mora biti tako. Ali, to bi moglo biti jedno moguće rješenje.” 

U tekstu se dalje navodi da je Jensen šef kabineta generalnog sekretara NATO-a, Jensa Stoltenberga, ali da sam Stoltenberg nije bio voljan da razmatra moguća rješenja za Ukrajinu nakon ruske invazije. 

Dakle, njegov stav nije zvanični stav NATO-a. Naprotiv. Evropskim medijima širi se demanti, u kojem se citira neimenovani izvor iz Alijanse:  

„U potpunosti podržavamo suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine, kao što su lideri NATO-a ponovo potvrdili na samitu u Vilnjusu u julu. Nastavićemo da podržavamo Ukrajinu sve dok bude potrebno i posvećeni smo postizanju pravednog i trajnog mira“, rekao je on. 

U prilog tome treba dodati zvanični stav NATO-a:  

“NATO takođe osuđuje ilegalni pokušaj Rusije da aneksira četiri regiona Ukrajine – Donjeck, Lugansk, Herson i Zaporožje – u septembru 2022. godine, što je najveći pokušaj otmice zemlje u Evropi od Drugog svjetskog rata. Lažni referendumi u ovim regionima su osmišljeni u Moskvi i nametnuti Ukrajini. Oni nemaju legitimitet, a NATO ih neće priznati. Ove zemlje su Ukrajina i uvijek će biti Ukrajina. Veliki broj glasova u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija kojim se osuđuje pokušaj ruske aneksije poslalo je jasnu i snažnu poruku da je Rusija izolovana i da svijet stoji uz Ukrajinu, u odbrani međunarodnog poretka zasnovanog na pravilima.” 

Izgleda da će Jensen imati posla da objasni svojim nadređenima – šta je htio da kaže i zašto je unio pometnju u medijima. Do tog razjašnjenja, ova objava dobija ocjenu – manipulisanje činjenicama.  

Ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica. 

In this article