Sukobi na Bliskom istoku, kao i rat u Ukrajini, dali su povoda raznim komentatorima da se zabrinu za stanje planete. Neki predviđaju treći svjetski rat, a neki iz konteksta vade stare sukobe, kako bi takve teorije potkrijepili.  

Jedna od njih tiče se sukoba koje vode Indija i Pakistan, oko sporne oblasti Kašmir. U regionalnim medijima pojavio se tekst pod naslovom

SVET IDE KA PROPASTI – Treći sukob – Pakistan granatirao Indiju 

U tekstu se dalje navodi

Svet je poludeo… 
Prvo je planula Ukrajina. Prvi rat na istoku Evrope. Sedmog oktobra 2023. izbio krvavi rat Hamasa i Izraela, a od 26. oktobra tekuće 2023., po svemu sudeći, blizu smo i trećem sukobu između dve nuklearne sile, Indije i Pakistana, oko sporne teritorije Kašmira. 

Indija i Pakistan praktično su u sukobu od 1947, odnosno 1948, a 1949. je potpisan sporazum o liniji razgraničenja, koja je trebalo da bude kratkog daha, ali je i danas na snazi. Kako obije strane, očigledno, ne žele da popuste, 1965. je došlo do potpunog rata, a sukobi se nastavljaju do danas. 

Posljednji incidenti su samo još jedni u nizu. Kratkom pretragom moguće je provjeriti da su se dvije strane sukobile i u junu ove godine, ili u decembru 2020

Ratu u Ukrajini se, nažalost, ne nazire kraj, a kako trenutno stvari stoje – sukobe na Bliskom istoku ćemo, takođe nažalost, gledati još neko vrijeme. Stavljanje u takav kontekst spora oko Kašmira svakako djeluje dramatično, ali se ne može povezati sa pričom o konačnom armagedonu, koji prizivaju regionalni mediji. 

Zbog svega navedenog, ova objava dobija ocjenu – manipulisanje činjenicama.  

Ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica. 

In this article