Ovo je još jedan primjer neprovjerene informacije koja ugrožava pravo javnosti da bude tačno informisana…

Portal Aktuelno.me objavio je 7. februara članak pod naslovom

U tekstu se navodi:

Ovaj tekst prenijeli su i portali: Avaz, Alo.rs, Hayat.ba, Happytv.rs, Vijesti.ba.

Autor teksta se poziva na ‘’pouzdani izvor’’.

 Redakcija našeg portala kontaktirala je Ministarstvo zdravlja kako bi provjerili ove navode i od njih smo dobili sljedeći odgovor:

Portal aktuelno.me kreirao je činjenično pogrešnu tvrdnju zbog čega mu  dajemo ocjenu ”lažna vijest’’.

Raskrinkavanje.me je već pisalo o fenomenu širenja dezinformacija o korona virisu. 

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

Ostali portali,  Avaz, Alo.rs, Hayat.ba, Happytv.rs, Vijesti.ba, dobijaju ocjenu ”prenošenje lažnih vijesti”.

Portal Analitika koji je prenio ovu lažnu vijest je objavio i izvinjenje čitaocima. Zbog toga tu objavu ocjenjujemo kao  ‘’demantovano’’.

Ocjena “Demantovano” je dodatna ocjena, koja se daje u slučajevima kada medij utvrdi da sadržaj koji je objavio potpada pod neku od  kategorija negativnih ocjena, te ga u skladu sa tim saznanjem demantuje 1) u skladu sa činjenicama 2) na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.

Aktuelno.me: Lažna vijest | Avaz: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti | Hayat: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti | happy tv: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti | Vijesti.ba: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti | Portal Analitika: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti,Demantovano