Ovo je još jedan primjer neprovjerene informacije koja ugrožava pravo javnosti da bude tačno informisana…

Portal Aktuelno.me objavio je 7. februara članak pod naslovom

Manastir Dajbabe karantin: Sveštenici SPC pod nadzorom nakon povratka iz Kine!?

U tekstu se navodi:

Dvojica sveštenika Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP) Srpske pravoslavne crkve (SPC), stavljeni su u karantin zbog sumnje da bi mogli da budu zaraženi koronavirusom, saznaje portal Aktuelno iz pouzdanih izvora.

Sveštenici se trenutno nalaze u manastiru Dajbabe. Dio u kom su smješteni stavljen je pod karantin iz predostrožnosti jer, kako saznajemo, prošle sedmice dvojica velikodostojnika SPC su došla iz Kine gdje su boravili kao turisti.

Ovaj tekst prenijeli su i portali: Avaz, Alo.rs, Hayat.ba, Happytv.rs, Vijesti.ba.

Autor teksta se poziva na ‘’pouzdani izvor’’.

 Redakcija našeg portala kontaktirala je Ministarstvo zdravlja kako bi provjerili ove navode i od njih smo dobili sljedeći odgovor:

Kod sveštenika SPC Manastira Dajbabe nisu prijavljeni simptomi obolijevanja korona virusom, samim tim nisu stavljeni pod zdravsteni nadzor.

Portal aktuelno.me kreirao je činjenično pogrešnu tvrdnju zbog čega mu  dajemo ocjenu ”lažna vijest’’.

Raskrinkavanje.me je već pisalo o fenomenu širenja dezinformacija o korona virisu. 

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

Ostali portali,  Avaz, Alo.rs, Hayat.ba, Happytv.rs, Vijesti.ba, dobijaju ocjenu ”prenošenje lažnih vijesti”.

Portal Analitika koji je prenio ovu lažnu vijest je objavio i izvinjenje čitaocima. Zbog toga tu objavu ocjenjujemo kao  ‘’demantovano’’.

Ocjena “Demantovano” je dodatna ocjena, koja se daje u slučajevima kada medij utvrdi da sadržaj koji je objavio potpada pod neku od  kategorija negativnih ocjena, te ga u skladu sa tim saznanjem demantuje 1) u skladu sa činjenicama 2) na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.

Aktuelno.me: Lažna vijest | Avaz: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti | Hayat: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti | happy tv: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti | Vijesti.ba: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti | Portal Analitika: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti,Demantovano