Sveštenik u Meksiku se samo onesvijestio, nije umro zbog vakcine

988

Facebookom se širi video sa opisom:

Na snimku se vidi sveštenik kojem je pozlilo dok je držao misu, a video je na društvenim mrežama iskorišćen kao argument o navodnoj štetnosti vakcina protiv COVID-19.

Sveštenik se, međutim, samo onesvijestio, a ne, kao što se tvrdi, umro nakon što se vakcinisao.

Rojtersovi fektčekeri su identifikovali čovjeka sa snimka kao Angela Cuevasa, parohijskog sveštenika u gradu Akapulko u Meksiku. On se, kako prenose lokalni mediji, onesvijestio tokom mise 4. septembra. Narednog dana se vratio službi u crkvi i u videu emitovanom uživo na Facebook stranici njegove crkve  zahvalio svima na željama i molitvama što se može vidjeti u 35. minutu videa.

O vakcinaciji u njegovom obraćanju, a ni u lokalnim medijskim izvještajima, nije bilo ni pomena. Sveštenik se, nakon kratkog odustva, vratio služenju mise 23. novembra, što je takođe objavljeno na Facebooku.

AFP je telefonom kontaktirao Cuevasa, koji im je 25. novembra potvrdio da je dobro i da se na snimku prosto vidi kako je na njega uticao “pad krvnog pritiska”. Demantovao je navode o vezi sa vakcinom:

Ovu objavu ocjenjujemo kao lažnu vijest. Tu ocjenu dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.