Pristrasno izvještavanje o sastanku Rajzing Ranjke i Mihaila Dedeića

1201
britanska-vlada-vakcine

Percepcija Sjedinjenih Američkih Država na Balkanu prilično je šarenolika, o čemu svjedoči činjenica da se narodi u zemljama regiona različito odnose prema svjetskoj sili broj jedan.

Teza da Amerika podriva pravoslavni svijet jedna je od onih koje se godinama provlači na ovim prostorima, a tvrdnje poput ove bivaju potpomognute medijskim natpisima.

Jedan od najsvježijih primjera za to su članci sa srpskih portala u kojima se tvrdi da je Ambasadorka SAD u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke uvrijedila pravoslavlje i pravoslavce, kao i da je napravila diplomatski skandal tako što se sastala sa mitropolitom Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) Mihailom Dedeićem.

„AMERIČKA AMBASADORKA UVRIJEDILA PRAVOSLAVCE! Sastala se sa vođom sekte, pa pozvala VJERSKE LIDERE na toleranciju!“, naslov je Informera.

„Američki ambasadorka DŽudi Rajzing Rajnke sastala se 13. decembra na Cetinju sa vođom sekte koju zovu “Crnogorska pravoslavna crkva” Mihailom Dedeićem. Ovaj sastanak američke ambasadorke sa sektom koja se lažno predstavlja kao “pravoslavna crkva” predstavlja diplomatski skandal i uvredu zvanične Amerike cijelom pravoslavlju“, navodi se u tekstu.

Slične tvrdnje imamo priliku da čitamo i na portalu Novosti.

„AMERIKA UVRIJEDILA PRAVOSLAVLJE: Ambasadorka SAD u Crnoj Gori napravila diplomatski skandal prvog reda“, glasi njihov naslov.

Kao i u tekstu Informera, Novosti tvrde da se Rajnke sastala sa „vođom sekte“ Mihailom.

Ovaj tekst prenio je i crnogorski portal „CG Vijesti“, što je podijeljeno na njihovoj fejsbuk stranici.

Povod za ovakve natpise bila je prošlonedjeljna posjeta američke ambasadorke Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi i njenom mitropolitu Mihailu.

Iako su pomenuti mediji ovaj događaj interpretirali kao vrijeđanje pravoslavnog svijeta i diplomatski skandal, u njemu zapravo nije bilo nijednog postupka koji bi mogao da potkrijepi takve tvrdnje.

O posjeti CPC Rajzing Rajnke je javnost obavijestila putem svog službenog Tviter naloga.

„Sastala sam se Mitropolitom Mihailom na Cetinju kako bih se upoznala o aktivnostima Crnogorske pravoslavne crkve. SAD pozivaju vjerske vođe da promovišu toleranciju i poštovanje svih vjeroispovjesti. Demokratske vlade moraju da prepoznaju i poštuju prava svih vjerskih zajednica”, navela je Rajnke, a prenijeli crnogorski mediji.

Sastajanje sa predstavnicima vjerskih zajednica diplomatska je praksa tipična za mnoge ambasadore u Crnoj Gori, o čemu svjedoči i posjeta CPC od strane Ambasadorke Velike Britanije Karen Medoks.

Svrha posjete Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi od strane Ambasadorke SAD u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke je, kao što se može pročitati na njenom Tviter nalogu, upoznavanje sa aktivnostima te vjerske zajednice, kao i promovisanje tolerancije i poštovanja svih vjeroispovjesti.

Imajući u vidu tu činjenicu, tvrdnje portala Informer, Novosti i CG Vijesti da su Rajnke i SAD uvrijedili pravoslavlje i napravili diplomatski skandal ocjenjujemo kao pristrasno izvještavanje.

Ocjenu “Pristrasno izvještavanje” dobija medijski izvještaj za koji se može jasno utvrditi da favorizuje činjenice, stavove i zaključke koji odgovaraju određenom narativu, često ne poštujući pravilo kontaktiranja druge strane kada se radi o tvrdnjama koje su štetne po nečiji ugled, ili koje određene aktera prikazuju u negativnom svjetlu. Jedan od oblika pristrasnog izvještavanja je i selektivno prikazivanje činjenica, gdje se ističu činjenice koje idu u prilog određenoj tezi, dok se činjenice koje je ne potvrđuju tendenciozno izostavljaju. Ovakve medijske izvještaje uglavnom prati i vrlo emocionalan način pisanja. Oni mogu i ne moraju biti netačni, ali po pravilu ne prikazuju cijelu sliku i sve strane priče, već predstavljaju samo one činjenice koje odgovaraju preferiranom narativu.