Održavanje skupa 6. septembra u Podgorici pratio je niz dezinformacija i manipulacija, a jedna od mnogih je i tvrdnja tabloida Glas javnosti.

Glas Javnosti je 5.9. objavio tekst sa naslovom:

Beli Porše iz Bosne kruži Podgoricom, sa strane došli plaćenici da izazovu incidente?

U tekstu se navodi:

„Postoji sumnja da su osobe u belom Porše Makanu koji je viđen u Podgorici, sa Bosanskim registarskim oznakama K56 M 807, tu sa ciljem da izazovu nerede. Ukoliko je informacija tačna i da se sprema ekstremni scenario, građani u Crnoj Gori moraju da budu dodatno oprezni kako ne bi bili uvučeni u incidente i kako ne bi došlo do krvavog nasilja“, navodi se u tom tekstu.

Ove informacije prenio je i portal Nacionalist.

Glas javnosti dalje poručuje i da „ukoliko je informacija tačna i da se sprema ekstremni scenario, građani u Crnoj Gori moraju da budu dodatno oprezni kako ne bi bili uvučeni u incidente i kako ne bi došlo do krvavog nasilja“  čime dokazuju da su u javnost pustili neprovjerenu informaciju koja može izazvati nemir kod građana.

Ovakva objava neprovjerene informacije, koju je demantovalo i održavanje skupa bez incidenata, dobila je ocjenu Teorija zavjere.

Ocjenu “Teorija zavjere” dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza.

Glas javnosti: Teorija zavjere | Nacionalist.rs: Teorija zavjere