Postizborne tenzije u Crnoj Gori i medijske manipulacije dosegle su vrhunac pripremom i održavanjem skupa u Podgorici 6. septembra

Pripremu skupa i mobilizaciju građana za okupljanje najviše su zloupotrijebili regionalni mediji najavljujući sukobe, nerede i opšti haos u Podgorici.

Portal Novosti.rs je 3.9. objavio tekst sa naslovom:

Par dana kasnije, isti medij objavio je tekst:

Novosti su tako tvrdile da je, pozivajući se na navode na društvenim mrežama, a pri tome ne navodeći niti izvore sa mreža niti pružajući dokaze za te tvrdnje, „stiglo stotinak hrvatskih huligana i za sada su u Boki“.

U svom drugom članku Novosti su objavile da „batinaši iz Splita čuvaju Milov režim“.

Najbolji demanti ovih opasnih tvrdnji je odražavanje samog skupa bez ijednog incidenta. To je, saopštenjem, zvanično potvrdila i policija.

Ove, neodgovorne, neetične i neprovjerene tvrdnje, prenijete pozivanjem na glasine sa društvenih mreža i saznanja iz neimenovanih izvora, čiji je očigledan cilj podizanje tenzija, ocijenili smo kao lažne vijesti.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

Novosti.rs ispravile su tekst sa naslovom ”HULIGANI IZ HRVATSKE STIŽU U GRUPAMA DA NAPRAVE HAOS? Crna Gora bruji – Hoće li Milo oružjem braniti vlast?” i izvinili se svojim čitaocima:

Ovoj objavi Novosti.rs dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena “Demantovano” se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje naa jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.

Edited: 08.10.2020: Demanti Novosti

Novosti: Demantovano | Novosti: Lažna vijest,Demantovano