Jedan od najpopularnijih brendova na svijetu trenutno, Balenciaga, obavijen je velom skandala. Modna kuća je predstavila novu kolekciju i naišla na rafal nezadovoljstva sa svih strana. Javnost je bila jednoglasna – Balenciaga novom kampanjom promoviše pedofiliju i dječiju pornografiju.

Dok paljba po brendu Balenciaga i dalje traje i govori se o višemilionskim tužbama, neki su počeli da “povezuju kockice”. Tako su se pojavile tvrdnje da Balenciaga u samom svom nazivu odaje da je satanistički brend, te da je omaž demonu:

Da li Balenciaga zaista promoviše satanizam? Pogledajmo par činjenica! Krenut ćemo od simbolizma koji se krije u samom imenu ovog brenda.

Ko je to Baal i čiji je on kralj? Vidimo da je Baal zapravo kralj svih demona! Koji je od svojih podanika tražio žrtvovanje djece!

Cijela ova konstrukcija je pogrešna i puna nedosljednosti.

Baal jeste bio kralj bogova u drevnim vremenima, ali nije bio nikakav demon. Naprotiv. Bio je bog plodnosti. Bael, s druge strane, jeste bio demon koji je, po mitologiji, mijenjao oblike i mogao je da učini ljude nevidljivim.

Ostatak naziva popularnog brenda je jednostavno loše preveden, ili namjerno stavljen u pogrešan kontekst, kako su to objasnile kolege iz Raskrinkavanja.ba.

Brend je ime dobio po svom osnivaču, Kristobalu Balenciagi, koji je pokrenuo biznis davne 1919. i bio zadužen za stilizovanje španskog visokog staleža. Balenciaga je bio uspješan sve do 1968., kada je zatvorio firmu, a umro je četiri godine kasnije. 1986. Žak Konkije je otkupio prava na brend. 2001. on je postao dio grupe Kering. Živopisna priča jedne modne kuće, koja se 100 godina nijednom nije dovela u vezu sa satanizmom.

Zbog svega navedenog, ova objava dobija ocjenu – lažna vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

Ova objava dobija i ocjenu teorija zavjere. Ocjenu “Teorija zavjere” dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza.

In this article