Kisindžerova smrt poslužila za aktuelizovanje stare lažne vijesti

412

Teorija o vladarima koji iza kulisa upravljaju svjetskom agendom ne gubi na intenzitetu, samo se smjenjuju dezinformacije koje je podržavaju. Nedavna smrt čuvenog američkog diplomate i političara Henrija Kisindžera ponovo je aktuelizovala jednu od takvih dezinformacija.  

“Papa ljubi ruke Rotšildu, Rokfeleru i Kisindžeru (čija smrt je danas objavljena). Ovim je sve rečeno”. 

“Ovo je cio snimak, koji pokušavaju da sakriju, da zamagle, ali se može pogledati. Papa ljubi ruke i noge krojačima Novog Svetskog Poretka, a vi se klanjate njemu”, poručuju korisnici društvenih mreža (1, 2, 3). 

Ko je zapravo na video snimku?

Video je zabilježen u maju 2014. godine kada je Papa Franjo, uz prisustvo izraelskog predsjednika Shimona Peresa i premijera Benjamin Netanjahua, posjetio Muzej holokausta Jad Vašem u Jerusalimu.

Na zvaničnom vebsajtu Memorijalnog centra holokausta naveden je i identitet preživjelih sa kojima se papa sastao, uz jasan opis da je u pitanju “šest preživjelih Holokausta koji predstavljaju šest miliona ubijenih Jevreja”. Papa se sastao sa Avrahamom Haršalomom (Fridberg), Džozefom Gotdenkerom, Moše Ha-Elionom, Eliezerom (Lolek) Grinfeldom, Sonjom Tunik-Geron i Čavom (Evom) Šik.

Vijest o ovom događaj prenijeli su brojni svjetski mediji, a snimci i fotografije nastale tom prilikom dokazuju da nije posrijedi odavanje počasti “krojačima Novog svjetskog poretka”, kako se tvrdi u objavama.

Ovim tvrdnjama su se više puta bavili brojne svjetske fakt-čeking platforme poput Rojtersa, Snopes, Politifact, ukazujući da su tvrdnje netačne, te da papa Franjo ljubi ruke žrtvama Holokausta.

Zbog jasnih dokaza koje upućuju u netačnost analizirane tvrdnje, objave ocjenjujemo kao dezinformaciju i teoriju zavjere.

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

Ocjenu “Teorija zavjere” dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza.

In this article