Informacija da je Kina proglasila kraj epidemije proširila se nevjerovatnom brzinom regionalnim medijima.

Izvor informacije je Sputnjik, koji je 29. marta prvi objavio informaciju, a vijest je potom prenijelo više od 100 medija u regionu.

U tekstu se citira predstavnik Komiteta za zdravstvena pitanja Mi Feng, koji je na konferenciji za novinare rekao da je broj potvrđenih slučajeva infekcije manji od 3.000, a da je širenje epidemije na teritoriji Kine potpuno zaustavljeno.

Njegova izjava, koja je objavljena na sajtu Komiteta za zdravstvena pitanja Kine, ipak je drugačija, i potvrđuje da informacija koju je objavio Sputnjik nije tačna. Mi zapravo kaže da je u Kini moguća nova epidemija COVID-19, jer je broj uvezenih slučajeva bio u stalnom porastu. Na sajtu piše:

„Napominjući da su do 28. marta prijavljena 693 uvezena slučaja iz 42 zemlje, Mi Feng je rekao da je u Kini mogućnost širenja epidemije i dalje relativno velika. Dodao je da je lokalni prenos COVID-19 u osnovi blokiran, pri čemu je broj postojećih domaćih slučajeva pao ispod 3.000. Kina će dodatno pojačati napore na prevenciji sporadičnih domaćih i uvezenih slučajeva pravovremenim otkrivanjem, brzim akcijama i preciznom kontrolom i prevencijom, rekao je Mi.“

Iz ove objave je jasno da zvaničnik Komiteta nije pominjao kraj epidemije, već da je, naprotiv, upozorio na ozbiljnu mogućnost širenja epidemije u narednom periodu.

Podaci o broju oboljelih iz Kine su ohrabrujući, ali ne znače kraj epidemije. Tome svjedoče i mjere koje su u Kini i dalje na snazi, iako su pojedine, poput one koja se odnosi na saobraćaj, ublažene – željeznički saobraćaj u gradu Vuhan, koji je bio žarište epidemije, i van njega je pokrenut, nakon više od dva mjeseca prekida.

I iz Svjetske zdravstvene organizacije poručuju da je epidemija na području Azije daleko od okončanja. Regionalni direktor SZO za Zapadni Pacifik, Takeshi Kasai, rekao je da nijedna zemlja koja bilježi pad zaraženih od koronavirusa ne bi smjela odustati od propisanih mjera zaštite od širenja virusa, jer bi se on mogao ponovo nastaviti širiti:

„Dozvolite da budem jasan. Epidemija koronavirusa na području Azije i Pacifika daleko je od okončanja. Ovo će biti dugotrajna bitka i još se ne smijemo opustiti.“

Studija objavljena u časopisu The Lancet upozorava da prerano otvaranje grada, u kom je više od 2.500 ljudi i dalje hospitalizovano, ne bi bilo dobro i da bi moglo podstaći drugi talas širenja virusa. Studija ukazuje da bi ukidanje mjera u martu dovelo do porasta broja slučajeva, što bi dostiglo vrhunac u avgustu. Istraživači predviđaju da će zadržavanje ograničavajućih mjera do aprila odgoditi drugi talas do oktobra, što bi ublažilo pritisak na zdravstveni sistem u narednim mjesecima.

Studija takođe služi i kao podsjetnik da ne postoji brza i jednostavna strategija izlaska iz ove situacije i mjera koje su uvele mnoge zemlje. Modeli navedeni u studiji svakako nijesu direktno primjenjivi na duge zemlje, ali istraživači napominju da je generalni zaključak svuda isti.

Fizičko distanciranje bi bilo najefikasnija mjera, ukoliko bi početkom aprila počelo postepeno vraćanje u uobičajenu rutinu, koja bi potencijalno smanjila srednji broj novih infekcija za 24% do kraja 2020. i odgodila drugi talas do oktobra.

Do 30. marta u Kini je, prema podacima Komiteta, zabilježen 31 novi slučaj koronavirusa, uključujući jednu lokalno prenosivu infekciju, što je manje u odnosu na 45 slučajeva dan ranije. Zabilježena su i četiri nova smrtna slučaja. Kina će ubuduće pratiti i asimptomatske slučajeve, a takvih je pacijenata pod medicinskim nadzorom trenutno 1.541, uključujući 205 osoba iz inostranstva. Pacijenti sa asimptomatskom zarazom, odnosno oni koji ne pokazuju simptome, i dalje su zarazni.

U Crnoj Gori su vijest objavili brojni portali, koji su je potom ili povukli ili objavili ispravke. Ispravke su objavili RTCG, Pobjeda, Antena M, CDM, Portal Analitika, Fos media, Kolektiv. Prvobitno objavljena informacija i dalje je dostupna na portalima RTCG, CDM, Portal Analitika, PCNEN, Standard, Kolektiv, Aktuelno.

Objave medija koji su izvijestili o kraju epidemije u Kini ocjenjujemo kao dezinformaciju. Ocjenu „Dezinformacija“ dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži „miks“ činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

Portal Analitika objavio je ispravku u svom origanalnom tekstu, jasno koristeći etički standard profesionalnog postupanja novinara i demantovao prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena “Demantovano” se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.

Edit: 01.03.2021.

Sputnik: Dezinformacija | RTCG: Dezinformacija | CDM: Dezinformacija | Portal Analitika: Dezinformacija,Demantovano | PCNEN: Dezinformacija,Demantovano | Standard.co.me: Dezinformacija,Demantovano | Kolektiv.me: Dezinformacija,Demantovano | Aktuelno.me: Dezinformacija,Demantovano