Vakcina Astra Zeneka povučena zbog komercijalnih razloga, a ne zbog stvaranja krvnih ugrušaka 

113

Farmaceutska kompanija Astra Zeneka povlači sa svjetskog tržišta svoju vakcina protiv Covid-19.   

Opravdano, ova vijest je izazvala veliku pažnju javnosti, ali ujedno i privukla dezinformacije.  (1, 2, 3, 4, 5) 

Više korisnika Fejsbuka je objavilo sljedeće: 

“Astra Zeneca povlači covid vakcine iz cijelog svijeta zbog toga što može uzrokovati stvaranje ugrušaka u krvi koji uzrokuju srčane i moždane udare koji pak, mogu uzrokovati iznenadne smrti… Ko je onda u pandemiji zapravo radio na sačuvanju života?” 

Kao što smo već kazali, tačno je da Astra Zeneka povlači svoju vakcinu protiv kovid virusa. Međutim, ne zbog razloga koji se navodi u objavama.  

Kompanija je nedavno saopštila da se vakcina iz Evropske unije povlači iz komercijalnih razloga i da se “vaxzevria” više ne proizvodi niti isporučuje, jer su je zamijenile ažurirane vakcine protiv novih sojeva kovida-19.  

„Budući da su razvijene polivaletne, varijantne vakcine protiv Covid-19, postoji višak dostupnih ažuriranih vakcina”, saopšteno je iz Astra Zeneka.  

Evropska agencija za ljekove je potvrdila da se vakcina povlači sa tržišta iz komercijalnih razloga, a odluka je stupila na snagu 7. maja. 

“Nosilac dozvole za vakcinu “vaxzevria”, proizvođača Astra Zeneka, povukla je dozvolu za lijek i u Crnoj Gori i to krajem marta, a razlog tome nije sumnja u kvalitet, bezbjednost i efikasnost ove vakcine protiv kovida-19″, kazala je Vijestima direktorica crnogorskog Instituta za ljekove i medicinska sredstva (CInMED) Snežana Mugoša. 

Pojedine države su već prestale snabdijevanje ovom vakcinom, poput Australije koja je povukla vakcinu u martu prošle godine.  

Vakcina kompanije Astra Zeneke pokazala se uglavnom kao sigurna i efikasna, ali činjenica je da su i evidentirani slučajevi ljudi koji su iskusili njene nuspojave poput tromboza s trombocitopenijom.   

Ovaj inače rijedak sindrom zabilježen je kod otprilike dvije do tri osobe od 100 hiljada njih koji su bile vakcinisani Astra Zeneka vakcinom, što svakako predstavlja izuzetak u odnosu na broj distribuiranih vakcina tokom poslednjih nekoliko godina.  

Dakle, povlačenje vakcine je razumna, komercijalna odluka, a ne dokaz da je opasna po zdravlje ljudi. Činjenica je da je u jeku pandemije vakcina bila efikasna, ali da su tokom vremena proizvedene bolje, ažurirane mRNA vakcine i da nema potrebe za vakcinom Vaxzevria. 

Fakt-čekeri Channel 4 takođe su u analizi ukazali na pravi razlog povlačenja Astra Zeneka vakcine sa tržišta. 

Objave ocjenjujemo kao dezinformaciju. 

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija. 

In this article