Vakcine efikasne uprkos Facebook dezinformacijama

1397

Korisnici društvenih mreža u posljednje vrijeme šire raznovrsne dezinformacije s fokusom na vakcinu protiv koronavirusa, s vjerovatnom namjerom da ojačaju antivakserski pokret i ljude ubijede u neefikasnost i nebezbjednost vakcina.

U jednoj od takvih Facebook objava piše:

Uz post je objavljeno i nekoliko screenshotova medijskih objava kojima se navodno potkrepljuju ovakve tvrdnje.

Prva tvrdnja iz ove objave – da je vakcina AstraZeneca suspendovana u većini evropskih zemalja kao dokaz nudi naslov jednog medijskog teksta od 15. marta naslovljenog „Velike evropske države obustavile su upotrebu AstraZeneca“. U vrijeme objave ove tvrdnje, 17 evropskih zemalja (IrskaNorveškaDanskaIslandItalijaLetonijaLitvanijaLuksemburgBugarskaKiparFrancuskaHolandijaŠpanijaŠvedskaNjemačkaPortugal i Slovenija) privremeno su, a ne trajno, obustavile upotrebu vakcine AstraZeneka. Rumunija je tada privremeno prestala da je koristi, ali je u toj zemlji ponovo u upotrebi.

Većina ovih zemalja čekala je na rezultate istrage Evropske agencije za ljekove o krvnim ugrušcima kod ljudi nakon što su primili vakcinu, Svjetska zdravstvena organizacija i Evropska agencija za ljekove (EMA) su procijenile da su koristi od vakcine AstraZeneke veće od rizika i preporučila nastavak vakcinacije.

Danas je Danska jedina evropska zemlja koja je obustavila vakcinisanje AstraZenekom, dok je većina ostalih nastavila vakcinaciju AstraZenekom, uz ograničenja koja se odnose na starije grupe stanovništva.

Dio objave koji se odnosi na preporuku američke Uprave za hranu i ljekove (FDA) da se vakcinisanje Johnson&Johnson vakcinom privremeno obustavi jeste tačan. S druge strane, Kina nije priznala da su njihove vakcine neefikasne, kako se tvrdi, već da razmišljaju o načinima povećanja njene efikasnosti.

Gao Fu, šef kineskog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, rekao je na konferenciji 11. aprila da trenutne vakcine „nemaju veoma visok stepen zaštite“ i da Kina razmišlja o kombinovanju vakcina, u cilju povećanja efikasnosti. On je u kasnijoj izjavi za državni medij Global Times objasnio da su „stope zaštite svih vakcina na svijetu ponekad visoke, a ponekad niske“, dodajući da je njegova ranija izjava da su kineske vakcine imale nisku stopu zaštite „potpuni nesporazum“. Brazilska ispitivanja Sinovac vakcine pokazala su stopu efikasnosti od oko 50,4%, dok rezultati iz Turske i Indonezije pokazuju da je stopa efikasnosti između 91% i 65%. Zapadne vakcine poput one kompanije BioNTech/Pfizer, ali i Moderna, imaju stopu efikasnosti od oko 90% ili više, dok se smatra da je vakcina AstraZeneca efikasna oko 76%.

Iz SZO su više puta ponovili da, iako su ispitivanja pokazala da nekoliko COVID-19 vakcina imaju visok stepen efikasnosti, kao i sve druge vakcine, COVID-19 vakcine neće biti 100% efikasne, a SZO radi na tome da odobrene vakcine budu što efikasnije, kako bi mogle imati najveći uticaj na pandemiju.

Ovu objavu ocjenjujemo kao dezinformaciju. Ovu ocjenu dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

Viralne objave: Dezinformacija