Veselin Vukotić nije podnio ostavku u odboru direktora Plantaža

Političke promjene nakon nedavno završenih parlamentarni izbora u Crnoj Gori pojedini mediji su počeli da koriste za objavljivanje dezinformacija. Jedan takav tekst je objavio je Glas javnosti sa naslovom: U njemu se navodi: Objavu  Glasa Javnosti  prenijeli su portali Borba i IN4S. Iz državne kompanije za proizvodnju vina “Plantaža” za Raskrinkavanje su zvanično demantovali navode da …

1262

Političke promjene nakon nedavno završenih parlamentarni izbora u Crnoj Gori pojedini mediji su počeli da koriste za objavljivanje dezinformacija.

Jedan takav tekst je objavio je Glas javnosti sa naslovom: “Prof. dr. Veselin Vukotić podnio ostavku na mjesto predsednika Upravnog odbora Plantaža”

U njemu se navodi:“Kako redakcija Glasa javnosti nezvanično saznaje, prof. dr. Veselin Vukotić podnio je ostavku na mjesto predsjednika Upravnog odbora Plantaža. Navedeno ukoliko je zaista tako, samo je još jedan od pokazatelja da se strukture aktuelne vlast DPS-a polako rasipaju nakon poraza na nedavnim parlamentarnim izborima u Crnoj Gori. Več smo pisali o Tomislavu Čelebiću, biznismenu koji prema tim informacijama planira da se prikloni opoziciji kako bi sačuvao svoj biznis. A prema informacijama i mnogi ambasadori u regionu su odahnuli padom DPS-a sa vlasti”

Objavu  Glasa Javnosti  prenijeli su portali Borba i IN4S.

Iz državne kompanije za proizvodnju vina “Plantaža” za Raskrinkavanje su zvanično demantovali navode da je Vukotić podnio ostavku.“Nije tačna informacija. Predsjednik odbora direktora kompanije “13. jul – Plantaže” prof. dr. Veselin Vukotić nije podnio ostavku na tu funkciju. Odbor direktora kompanije radi u punom sastavu i kapacitetu” kazali su iz Plantaža.

Ovu objavu Glasa javnosti ocjenjujemo kao lažnu vijesti jer je zvanično demantovala uprava Plantaža. Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

Objave portala Borba i IN4S ocjenjujemo kao prenošenje lažne vijesti. Ovu ocjenu dobijaju medijski izvještaji u kojima se prenosi originalni sadržaj drugog medija, a koji sadrži lažnu vijest. Ocjena se daje samo za prenošenje sadržaja koji je kategorisan kao lažna vijest. Prenošenje sadržaja koji su ocijenjeni drugim negativnim ocjenama tretira se isto kao i kreiranje takvih sadržaja.

Glas javnosti: Lažna vijest | IN4s: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti | Borba: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti

Autor:

Tijana Velimirovic

Objavljeno:

07/09/2020

Ocjena:

Lažna vijest, Prenošenje lažnih vijesti