Vježba a ne vakcinacija: Belgijski ministar se nije vakcinisao „sa čepom“

1539

U svijetu je trenutno protiv koronavirusa vakcinisano više od 1,2 milijarde, obje doze primilo je oko 300 miliona ljudi, ali dezinformatori i dalje manipulišu snimcima tvrdeći da se političari i poznate ličnosti „lažno vakcinišu“.

Ovoga puta to je slučaj sa belgijskim ministrom zdravlja.

Kako vas zvjezdice, tarabe i drugi znakovi u ovoj rečenici ne bi zbunili, potrebno je naglasiti da antivacinaši na Fejsbuku izbjegavaju pisanje pojmova „vakcinacija“, „vakcina“ „covid“, kako bi navodno izbjegli da im Fejsbukov algoritam prepozna objave.

Na videu se zaista vidi da se sa šprica ne skida poklopac, ali, naravno, belgijski ministar Bart Somers se nije vakcinisao lažnim špricem ni vodicom, i to zbog toga što video ne pokazuje pravu vakcinaciju, već test i pripreme za masovnu imunizaciju koje su se ranije sprovodile u Belgiji.

To je objasnio i tim za provjeru činjenica belgijskog portala knack.be.

U njihovoj analizi navode da je belgijska televizija izvijestila o vježbi vakcinacije koja se sprovela u Bilzenu.

I ministar Somers je na Tviteru objasnio da se radi o vježbi, takozvanoj „dry run“ ili prevedeno na regionalne jezike „vakcinaciji bez municije“.

Ovu objavu razobličio je i portal Lead Stories.

Ona dobija ocjenu dezinformacija.

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.