Volmart uvodi automatske kase, ali ne otpušta radnike zbog „širenja virusa“

1656

Ekonomska kriza izazvana pandemijom koronavirusa ostavila je trag na većinu država i biznisa širom svijeta.

Ljudi su ostajali bez posla, biznisi propadali, države se zaduživale, a sve to ispraćeno je i dezinformacijama.

Jedna od takvih dezinformacija je i tvrdnja koja se diijeli na društvenim mrežama da Volmart, najveći lanac supermarketa u Americi otpušta radnike na kasama zbog mogućeg širenja virusa.

Naravno, nije sve kao što se tvrdi na Fejsbuku.

Tačno je da Volmart uvodi kase na kojima će kupci moći da samostalno „otkucaju“ ono što su kupili, plate i izađu, ali ta ideja Volmarta nije nastala zbog koronavirusa.

Volmart je sa takozvanim „self-checkout“ kasama počeo prije nego je počela pandemija, pa se tako mogu pronaći članci iz 2018. godine u kojima se komentarišu ovakvi potezi u trgovinama.

Uprava Volmarta svakako pojašnava i da ovaj način trgovine jeste bezbjedniji zbog manje interakcije između kupaca i zaposlenih, ali takođe objašnjavaju da će svi koji su do sada bili zaposleni kao kasiri i kasirke dobiti novu funkciju u marketima – biće domaćini (host) koji će olakšavati kupcima tako što će ih voditi do slobodnih kasa, a kupci će i dalje imati opciju da neko od zaposlenih „otkuca“ njihove proizvode.

Iako je tačno da Volmart uvodi automatizovane kase, to se ne može dovesti u direktnu vezu sa pandemijom. Zbog toga smo ovu objavu ocijenili kao manipulisanje činjenicama.

Ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.