Za potrebe dezinformacija knjige se “pretvaraju” u nebodere

315

Teoretičari zavjere na društvenim mrežama koriste svaku delikatnu situaciju ili slučajnu podudarnost da plasiraju neku teoriju i zagolicaju maštu korisnicima koji nerijetko upadaju u njihove virtuelne zamke. 

Jedna od najsvježijih teorija podijeljena je na profilu Mona Muur 11. septembra, a u “glavnoj ulozi”  je „izraelska kovanica” iz 1968. godine, kojom je navodno najavljen teroristički akt izveden 33 godine kasnije (11.septembra 2001. godine) kada su pripadnici Al Kaide oteli američke putničke avione i njima srušili dva nebodera u Njujorku.  

Međutim, nije riječ o kovanici već o komemorativnoj medalji, čiji detaljan opis se može naći u jevrejskom fondu u Sinsinatiju i bazi podataka o holokaustu.  

Na pomenutom sajtu je detaljno pojašnjeno da prednji dio medalje prikazuje zastavu Izraela sa mačem i maslinovom grančicom, i varijacijom francuskog nacionalnog slogana koji je u ovom slučaju preveden kao „Sloboda, mir, bratstvo“. Takođe napisana je i hebrejska riječ „Bazak“ te na francuskom tekst: „Pod Davidovom zvezdom, kampanja od 6 dana“ i period  od 5. do 10. avgusta 1967. godine. 

Na poleđini medalje jasno se vide slike aviona, tenka ali i Tore – knjige koja predstavlja zavještanje većini Jevreja i sadrži božje zakone po kojima se vjernici moraju ponašati.  

Takođe Tora, označava prvih pet knjiga koje čine Stari zavjet. 

Analizirajući medalju jasno se vidi da je Tora u svijetu dezinformacija dobila status njujorških tornjeva, što je teoriju o najavljenom terorističkom napadu 33 godine kasnije držalo živom na Fejsbuku.  

Uzimajući u obzir navedeno ovoj objavi dajemo ocjene dezinformacija i teorija zavjere. 

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija. 

Ocjenu “Teorija zavjere” dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza.

In this article