Već smo imali prilike da pišemo o Juvalu Harariju, izraelskom istoričaru, koji je izuzetno popularan u krugovima gdje se raspravlja o aktuelnim temama. Prethodno smo dokazivali da on nije pozvao da se teoretičarima zavjere zabrani pristup internetu, već da je govorio o tome – zašto su teorije zavjere tako atraktivne i koliko mogu biti opasne. Usput, Hararija mnogi predstavljaju kao “desnu ruku” ili “glavnog savjetnika” prvog čovjeka Svjetskog ekonomskog foruma (SEF), Klausa Švaba.  

Nova teorija koja kruži oko Hararija glasi:  

Glavni savjetnik Klausa Schwaba,Yuval Noah Harari. 
…Ovo je kraj,ljudske povijesti.Ne kraj povijesti,već kraj povijesti kojom dominira čovječanstvo.Priča,će se nastaviti,ali netko,će je kontrolirati…. 

Hararijev govor u spornoj objavi je izmontiran i izvučen iz konteksta. On je govorio za The Economist, zajedno sa su-osnivačem kompanije DeepMind, Mustafom Sulejmanom, koja se bavi vještačkom inteligencijom i to u saradnji sa Guglom. Njih dvojica debatovali su na temu vještačke inteligencije i o tome koliko će ona imati uticaja na budućnost. Harari, kao istoričar, tom prilikom je rekao:  

“Kada čujem ovo kao istoričar, ono što smo čuli – ovo je kraj ljudske istorije. Ne kraj istorije. Kraj istorije kojom dominiraju ljudi. Istorija će se nastaviti sa nekim drugim ko ima kontrolu. Jer upravo smo čuli da nam je Mustafa rekao da će za pet godina postojati tehnologija koja može donositi nezavisne odluke i kreirati nezavisne odluke. Ovo je prvi put u istoriji da se suočavamo sa nečim takvim. Svaka prethodna tehnologija, kao što su kameni noževi ili nuklearna bomba – nijesu mogli donositi odluke…” 

Dakle, Harari nije govorio o kraju ljudske istorije, kao što se može zaklljučiti iz sporne objave, već o vještačkoj inteligenciji i novim trendovima u savremenoj istoriji.  

Pritom, kao i prethodnog puta, bitno je pomenuti da on nije “glavni savjetnik” Klausa Švaba. Kao što smo ranije pisali – on jeste govorio na nekoliko događaja na Svjetskom ekonomskom forumu (SEF) čiji je čelnik Švab, ali njegova portparolka negirala je da je on ikada sreo Švaba, da je bio zaposleni ili član nadzornih tijela SEF-a.   

Zbog svega navedenog – ova objava dobija ocjene – dezinformacija I manipulisanje činjenicama.  

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija. 

Ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica. 

In this article