Zanimljivo, ali netačno: Čuvena doktorica preminula još prošle godine

1089

Različita ljudska dostignuća, nadarenosti i posebnosti u svima nama izazivaju određenu dozu divljenja i poštovanja. Informacije o uspješnim pojedincima ili zanimljivosti koje nose njihove životne priče brzo i lako pronađu put do čitalačke publike, međutim i one zahtijevaju da ih kritički preispitujemo i provjeravamo njihovu istinitost.

Jedna od takvih informacija ovih dana dijeli se putem Facebooka, a govori o najstarijoj ženi hirurgu na svijetu koja i dalje radi u bolnici.

U objavama koje su dostupne ovdje, ovdje, ovdje (…) se navodi:

Tačno je da se doktorica Alja Iljinčina Levuškina smatrala jednom od najstarijih ljekarki u Rusiji, koja je čak i u poznoj starosti radila hirurške zahvate u operacionoj sali, a medicinom se bavila skoro sedam decenija.

Međutim, doktorica je preminula prošle godine u januaru – u 93. godini života, a dvije godine ranije prestala je sa radom u struci.

Ovaj sadržaj dobija ocjenu dezinformacija, jer nije smješen u pravilan vremenski okvir, odnosno čitaoci su dovedeni u zabludu da doktorica i dalje obavlja nekoliko operacija nedjeljno i da se aktivno bavi medicinom.

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.