Kurir je 13.05. objavio tekst sa naslovom

MILOVA POLICIJA UDARILA I NA ŽENE: Čekala da kupi lekove ispred apoteke, a tukli je dok joj noge nisu prokrvarile (FOTO)

U tekstu se navodi:

Nakon večerašnjeg napada policije na demonstrante u nekoliko crnogorskih gradova, internet su preplavile fotografije i snimci građana koji su mirno demonstrirali zbog sinoćnjeg hapšenja vladike Joanikija u Nikšiću.

Ona je vidno povređena, a na nogama se vide rane koje je zadobila od udaraca.

Na protestu u Pljevljima povrede je zadobilo troje građana, i četiri policijska službenika.

U saopštenju Savjeta za građansku kontrolu rada policije se navodi:

“Povreda kod građanke nije nastala neposrednim postupanjem policijskog službenika nego je pretpostavka ljekara da je do povrede došlo od patrona upotrijebljene hemije. Radi se o obliku opekotina. ”

Ostali građani su se javili zbog dejstva suzavca.  Nakon pregleda svi su upućeni na kućno liječenje.

Dakle, žena koja se pominje u ovom tekstu  povrede nije zadobila od udaraca  i niko je nije tukao dok joj noge nijesu prokrvarile, kako to tvrdi Kurir.

Objavu na portalu Kurir ocjenjujemo kao lažnu vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

Edit: 11.4.2023.

Portal Kurir.rs objavio je ispravku u svom originalnom tekstu, jasno koristeći etički standard profesionalnog postupanja novinara i demantovao prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena “Demantovano” se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.