Lažne vijesti na opskurnim portalima koji ne poštuju profesionalne novinarske standarde su svakodnevna pojava.

Jedan takav tekst je objavio portal Ekskluzivno pod naslovom:

U tekstu se navodi:

Ovaj tekst portal Ekskluzivno je objavio 5. maja ove godine navodeći kao izvor informacije portal Webtribune.rs sa pratećim linkom. Međutim, kada se on otvori dobija se pristup portalu  sajtu preporučena-objava.com gdje se može naći tekst o navodnom upadu agenata FBI u CDC, bez datuma njegove objave. Objava više ne postoji na Webtribune.rs, ali smo pretragom interneta utvrdili da je ovaj tekst dijeljen po forumima prije više od tri godine, u januaru 2017.

Portal za provjeru činjenica Snopes je još davno utvrdio da je informacija da je FBI je usred noći pretresao CDC kako bi konfiskovao podatke o vezi između vakcine i autizma lažna.

Pretragom na internetu  ne može se doći do informacije koju navodi portal Ekskluzivno, ali se može doći do informacije da je američki predsjednik Donald Tramp smijenio direktora FBI-a Džejmsa Komija u maju 2017. godine.

Aktuelni direktor američkog  Federalnog istražnog biroa je Kristofer Vrej koji je na tu poziciju imenovan u avgustu 2017. godine, odnosno, tri mjeseca nakon smjene Komija.

Objave sa tekstovima o navodnom upadu agenata  FBI u CDC ocjenjujemo kao lažnu vijest, jer se to nije dogodilo. Uz to, Džejms Komi u vrijeme objavljivanja ovog teksta nije na čelu FBI, pa se nije ni mogao sresti sa američkim predsjednikom Donaldom Trampom.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

Ekskluzivno.me: Lažna vijest