Zloupotreba tragedije: Djecu stradalu u Keniji predstavili kao žrtve vakcine

901
crna-gora-protjerala-ruskog-diplomatu-dezinformacije

Kako bi postigli svoj cilj – diskreditaciju vakcine protiv koronavirusa, anitvakseri često ne prezaju od zloupotreba fotografija i videa, čak i onih snimaka koji se se nikako ne smiju zloupotrebljavati.

Jedan takav primjer je dijeljenje videa iz Afrike na kojem se vide mrtva djeca i čuje plač, uz tvrdnje da su djeca preminula od poljedica vakcinacije.

„13 djece umrlo je od cijepljenja protiv Covida-19 u školi u Južnoj Africi i bez medijske pokrivenosti, samo postovi na Instagramu koji se i dalje brišu s glavnih internetskih platformi. Je li ovo budućnost koju želite za svoju djecu? 👉 @ NewsOstBerlin“, tvrdi se ispod snimka.

Video uopšte nije snimljen u Južnoj Africi već Keniji gdje je u tragediji u školi stradalo 14 đaka.

Brojni svjetski mediji izvještavali su o stampedu u kojem je, pored stradalih 14 đaka, povrijeđeno još njih 39, a koji se dogodio u školi u kenijskom gradu Kakamega.

Stampedo je, kako je utvrđeno, bio nesrećan slučaj.

Zbog zloupotrebe tragedije koja nema apsolutno nikakve veze sa vakcinisanjem ovu objavu ocijenili smo kao lažnu vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.